Proeftuin Zwaagdijk gooit deur open voor de wereld

Johan Kos (links) en Ronald Hand bij hydroteelt, sla op water.

Johan Kos (links) en Ronald Hand bij hydroteelt, sla op water.© Theo Groot

Marjolein Eijkman
Zwaagdijk

Ze hebben al gemaild, van de Asian Seed Association. Dat ze in Zwaagdijk beginnen en van hieruit andere bedrijven langs gaan.

Dat bericht is hier goed gevallen bij de Proeftuin Zwaagdijk, zegt woordvoerder Ronald Hand. ,,Hier ligt de basis waar praktijk en onderzoek samenkomen. We liggen ook heel centraal ten opzichte van Bejo Zaden in Warmenhuizen en grote spelers waaronder Enza in Enkhuizen en Pop Vriend in Andijk. Onze Proeftuin wil vakgenoten een podium bieden maar ook doorverwijzen. Als zaadsector vullen we elkaar aan.’’

Proeftuin Zwaagdijk bereidt zich voor ’op week 39’. De week van ’Seed meets Technology’, Het evenement dat samen met Inotec, Seed Processing Holland en Leba wordt georganiseerd. Dertig bedrijven tonen de nieuwste ontwikkeling op het gebied van zaadbereiding en hieraan gerelateerde processen zoals het schonen, drogen, selecteren en bewerken. ,,Dat zijn technieken die hier worden getoond en dat is onze kracht’’, zegt directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk. ,,Hier staan machines die laten zien hoe de coating van zaad in z’n werk gaat en wat het resultaat is. Je kunt nog zo veel filmpjes tonen. Bezoekers willen iets concreets zien. Hier is alles tastbaar.’’

Buiten zijn nieuwe teeltmethoden te zien zoals hydroponics waarbij sla groeit op water in plaats van op vollegrond. Op proefvelden laten veredelaars nieuwe groenterassen zien aan wederverkopers en telers.

Die formule slaat aan. Want de tweede aflevering van ’Seed meets Technology’ was binnen de kortste keren volgeboekt qua deelname. Ronald Hand ziet dat als erkenning. ,,Het is in de zaadveredelingsector nooit vanzelfsprekend geweest naar buiten te treden.’’ Die ommezwaai is volgens Kos goed geweest: ,,Wat hier in deze streek gebeurt, is mede bepalend voor het oplossen van de wereldvoedselproblemen. Dat klinkt wat hoogdravend, maar het is wel zo. Alles begint met het zaadje en een goede start is van groot belang voor de opbrengst. Zeker zestig procent van het zaad komt van hieruit op de wereldmarkt. Daarnaast zijn we ook een belangrijke werkgever in West-Friesland en zakelijk partner van toeleveringsbedrijven.’’ Om maar te zwijgen van de economische betekenis van ’Seed meets Technology’ want alle hotels in de omtrek zijn inmiddels volgeboekt met gasten die van heinde en verre komen.

Internationaal gezelschap dat neerstrijkt om zich te verdiepen in zaad en aanverwante technologie. Kos: ,,We krijgen de hele wereld op bezoek en we mogen best benadrukken dat Nederland een toppositie inneemt op dit gebied en dat toevallig dit deel van Noord-Holland is omgedoopt tot Seed Valley.’’ De folder die voor hem op tafel ligt, bevestigt zijn visie. Die spreekt van ’groene software’, als ’mondiaal middelpunt van plantveredeling en zaadtechnologie’. Diagrammen onderstrepen het toekomstperspectief ervan. Of beter gezegd de kiemkracht.

Meer info:

www.seedmeetstechnology.com

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen