’Geld onderwijs verdwijnt in gat’

Arianne Mantel en Lise Witteman
Den Haag

Met de verkiezingen in zicht, beloven politieke partijen miljarden euro’s in het onderwijs te pompen. Maar het veld is kritisch en wijst op eerder toegezegd onderwijsgeld dat in rook opgegaan lijkt te zijn. Er wordt daarom gepleit voor een betere verantwoording van de onderwijsfinanciën.

D66 en PvdA probeerden elkaar gisteren te overtroeven met de mooiste onderwijsvergezichten. D66-leider Pechtold bood 4,5 miljard. Met 5 miljard toepte de PvdA daar overheen. Vanuit de sector worden de beloftes echter met scepsis ontvangen. „Eerder toezeggingen zijn ook niet waargemaakt”, reageert Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland. „De vraag is vaak zelfs waar het geld is gebleven. Het is tijd voor een ander financieringssysteem, waarbij het duidelijk is of het geld wel op de juiste plek terechtkomt.”

De vereniging pleit al jaren voor het afschaffen van de lumpsum. Dat is een grote zak vrij te besteden geld, die scholen elk jaar krijgen. Verbrugge: „Natuurlijk is het mooi dat de scholen de vrijheid hebben gekregen om dat geld naar eigen inzicht te gebruiken, maar in de praktijk kunnen we dus niet meer zien hoe het geld wordt besteed.”

Een goed voorbeeld hiervan is de in 2014 vrijgemaakte 150 miljoen euro voor het aantrekken van 3000 jonge leraren. Lisa Westerveld van de Algemene Onderwijsbond: „Uiteindelijk is gebleken dat er helemaal geen extra leerkrachten zijn aangenomen.” Ze wijst erop dat staatssecretaris Dekker in een Kamerdebat geen aanleiding zag om eraan te twijfelen dat het geld goed terecht was gekomen, maar dat hij dit niet kon hard maken met cijfers.

„En waar zijn de miljoenen terechtgekomen voor meer handen in de klas”, vraagt Loek Schueler zich af, voorzitter van de CNV Onderwijsbond. „Vanaf 2015 is er per jaar 50 miljoen vrijgemaakt voor meer klassenassistenten en conciërges, maar waar zijn ze? Het geld is uitgegeven, maar het effect zien we niet. Het heeft niet geleid tot meer werkgelegenheid”, aldus Schueler. „Het ministerie traceert en volgt het geld niet, omdat het volgens Dekker ’niet aan hem’ is. Maar wij vinden dat zulke bedragen wel degelijk geoormerkt moeten worden en traceerbaar moeten zijn. Als je het loslaat in de lumpsum, lijkt het te verdwijnen in een zwart gat.”

Vastgoed

Ook in de politiek groeide de afgelopen jaren het besef dat er meer grip moet komen op waar onderwijsgeld heen gaat. VVD, CDA, D66 en SP riepen het kabinet in 2015 op om te kijken of er alternatieven zijn voor dat vrij besteedbare budget. De PvdA ziet ook ’mogelijkheid tot verbeteringen’ van de lumpsum. En vanuit het kabinet klonk vorig jaar dat het de verantwoording van het onderwijsgeld wil verbeteren. De vraag is alleen nog hoe dat er dan precies uit moet zien. SP-Kamerlid Van Dijk vindt in ieder geval dat belastinggeld ’echt bij de leraren terecht moet gaan komen, in plaats van managers en vastgoed’. Met enige ergernis ziet Van Dijk hoe nu de ene partij na de andere zegt miljarden uit te trekken voor het onderwijs, terwijl dat geld in het verleden niet eens goed terecht kwam.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.