Zaanstad stopt veel geld in sterke jeugdteams

Zaanstad

De Jeugdteams van Zaanstad krijgen geld om specialisten in te huren en zelf bij te leren. Als de Jeugdteams sterk zijn, kunnen ze hopelijk veel hulpvragen zelf afhandelen.

Zaanstad krijgt per 2015 34 miljoen euro van het rijk en moet daar de totale jeugdzorg van betalen. Een derde van dit geld wil Zaanstad aan de nieuwe Jeugdteams besteden. Tweederde is voorlopig nodig voor de specialistische jeugdhulpverlening en voor de PGB-zorg die ouders zelf inhuren.

Zaanstad wil de Jeugdteams zoveel mogelijk de kans geven om zich te ontwikkelen. Ze krijgen geld om advies in te winnen of het team tijdelijk te versterken.

Verwijzen

Ook kunnen ze gebruikmaken van sommige hulpvormen (bijvoorbeeld uit de jeugd-GGZ), zonder dat ze jongeren meteen hoeven door te verwijzen. Op termijn moeten ze 70 à 80 procent van de hulpvragen zelf afhandelen.

,,Hoe dit eruit gaat zien, is een zoektocht. We weten niet waar de grens komt te liggen’’, zegt wethouder Jeroen Olthof van Jeugd & Zorg. Hij benadrukt dat specialistische zorg, waar nodig, gegarandeerd is. ,,Het zal niet zo zijn: o, sorry, we zijn door het budget heen, voor een uithuisplaatsing is geen geld meer."

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons