Naam soldaat na 71 jaar bekend

De laatste onbekende soldaat die begraven lag op militair ereveld Grebbeberg in Rhenen is na 71 jaar alsnog geïdentificeerd. Het gaat om Wim Brummelhuis uit Bornebroek. Volgens ooggetuigen verliet de soldaat in mei 1940, op de derde dag van de bezetting, tijdens Duits artillerievuur zijn stelling. Daarna was hij spoorloos. Nu blijkt dat hij al vanaf 1940 naamloos in Rhenen begraven ligt.

Brummelhuis’ lichaam is onlangs geïdentificeerd toen onderzoekers het graf van de onbekende soldaat op het militaire ereveld Grebbeberg openden. De Landmacht voerde het onderzoek uit op verzoek van de Oorlogsgravenstichting. Een DNA-match wees uit dat het om Wim Brummelhuis ging. Hij was pas eenentwintig jaar oud toen hij stierf. Met deze ontdekking is er geen enkel ‘ongeïdentificeerd graf’ meer op de militaire begraafplaats. Er zijn nog wel vermisten. De lichamen van vier andere Nederlandse soldaten die in de Gebbelinie hebben gevochten, zijn nooit gevonden.

Vrijdagmiddag 9 april is Wim Brummelhuis herbegraven. Hij werd postuum geëerd met het mobilisatie-oorlogskruis. Deze onderscheiding lag tijdens de ceremonie op de Grebbeberg op de kist en werd daarna overgedragen aan de nabestaanden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.