Deze steen is ouder dan de aarde zelf

Silvan Schoonhoven
Leiden

Zou hij op straat liggen, dan zou je er een schop tegen geven. Maar de gitzwarte kiezel die woensdag officieel aan Naturalis in Leiden wordt aangeboden, is buitengewoon waardevol. De vijfde meteoriet die ooit in Nederland is gevonden, stamt uit de tijd dat het zonnestelsel werd gevormd. Buitenlandse geleerden hebben grote belangstelling voor de zeldzame samenstelling.

De steen viel op 27 oktober rond drie uur 's middags 'met een verblindend licht, onder heftig sissen neder' in Diepenveen, bij Deventer. Het ding sloeg een kratertje van een halve meter diep. Twee landarbeiders zagen het gebeuren, ze groeven de 'nog merkbaar warme' steen uit de kuil en namen hem mee en noteerden wat ze hadden gezien.

Leven

In verzamelingen over de hele wereld bevinden zich tienduizenden meteorieten, maar de Diepenveen is interessanter dan de meeste andere. Het is een zogenoemde koolstofchondriet en minder dan vijf procent van de ruimtestenen behoort tot die groep. Ze worden gevormd door ruimtestof dat 4,6 miljard jaar geleden is samengeklonterd. De aarde bestond toen nog niet. Dit type bevat koolstof en organische verbindingen en mogelijk zelfs aminozuren, die de bouwstenen van het leven vormen. Van dit soort zijn maar een paar honderd bekend.

Camping

Dat de meteoriet bewaard is gebleven, is een klein wonder. Alleen dankzij een opeenvolging van toevalligheden is de Diepenveen nu veilig in Naturalis, waar bezoekers hem vanaf januari kunnen bekijken. Niet alleen waren de landarbeiders zo alert om de steen direct uit de krater te halen en te bewaren, bijna was de steen daarna alsnog verloren gegaan. Het kistje belandde op een school, maar daar werden de oude lesmaterialen weggedaan. Een leraar redde de steen van de vuilnisemmer. De leraar stierf, zijn weduwe gaf de steen door aan een verzamelaar, de nu 71-jarige Leida Kiers. Zij liet haar verzameling zien op een camping waar toevallig ook de directeur van het Eise Eisinga-museum , Henk Nieuwenhuis. Die realiseerde zich dat hij een wel heel bijzondere vondst had gedaan.

.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.