Garagebedrijven in de fout

© HSPublicity

Garagebedrijven gebruiken massaal verboden middelen bij de reiniging van de airco van auto’s. Dit blijkt uit een steekproef van de VROM-Inspectie bij garages, handelaren in automaterialen en leveranciers van reinigingsmiddelen voor autoairco’s.

Slechts een enkel garagebedrijf blijkt een toegelaten middel te gebruiken. Bedrijven die illegale middelen gebruiken, riskeren een boete van maximaal 2.500 euro, terwijl er nauwelijks prijsverschil is tussen wel en niet toegelaten middelen.

Op bepaalde onderdelen van een airco groeien schimmels en bacteriën, waardoor een muffe geur ontstaat. Om deze geur uit de auto te verwijderen, moet de airco worden gereinigd met een middel dat de micro-organismen doodt. Dergelijke middelen zijn biociden, bevatten een werkzame stof en moeten een goedkeuring hebben van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Ook de komende maanden zal de VROM-Inspectie bij de leveranciers en garagebedrijven controleren op het gebruik en het bezit van niet toegelaten biociden voor het reinigen van de airco.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.