Q-koortspatiënten stellen Staat aansprakelijk

Internetredactie
den haag

Ongeveer 320 Q-koortspatiënten hebben de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Henk Kamp (Economische Zaken) aansprakelijk gesteld voor hun schade. Ze vinden dat de nationale overheid veel te lang heeft gewacht met het treffen van maatregelen toen de Q-koortsepidemie zich aandiende en menen dat bewust de locaties van besmette geitenhouderijen geheim zijn gehouden.

Hun advocaat Ivo Sindram heeft dat donderdag gezegd.

De schade per patiënt kan enorm verschillen. Bedragen worden daarom tot dusver niet genoemd, legde hij uit. Q-koortspatiënten kunnen nog lang kampen met vermoeidheidsklachten. Sommigen zijn hun baan of bedrijf kwijtgeraakt. „Patiënten onderschatten de schade”, zegt de advocaat.

Sindram hoopt dat de overheid de aansprakelijkheid erkent en een fatsoenlijke regeling wil treffen, maar dat verwacht hij niet. „Procederen wordt waarschijnlijk noodzakelijk.”

Bijna een jaar geleden werden ook ruim 100 besmette geitenboeren aansprakelijk gesteld voor de schade door de patiënten. De stichting Q-koortsclaim van de patiënten is nu in overleg met de verzekeraars van de boeren

In 2005 werden in Herpen (Noord-Brabant) de eerste mensen ziek door Q-koorts. In 2009 werden voor het eerst echte maatregelen genomen en werd de epidemie gestopt. Duizenden mensen werden ziek en zeker 25 mensen overleden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.