Ook scholen kunnen luizen melden

Internetredactie
BILTHOVEN

Het RIVM wil beter zicht krijgen op de hoofdluisproblemen op scholen. Daarom kunnen scholen voortaan bij het onderzoeksinstituut melden hoeveel kinderen er zijn gecontroleerd en bij hoeveel kinderen hoofdluis is gevonden. Daarnaast kunnen scholen aangeven of zij denken al genoeg kennis te hebben over hoofdluis of juist niet.

Eerder was er al een onderzoek (’Luis thuis?’) gestart onder ouders van schoolkinderen. Daaraan deden 1700 mensen mee. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 17 procent van de kinderen tussen acht tot twaalf jaar hoofdluis heeft. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, waarschijnlijk doordat ze langer haar hebben.

Met de uitbreiding van het onderzoek wil het RIVM komen tot een betere aanpak van hoofdluis. Het is een vrijwel onuitroeibaar probleem, vooral op basisscholen. Om de bloedzuigende beestjes te bestrijden is twee weken lang elke dag kammen met een speciale luizenkam de beste optie, zegt het RIVM. De behandeling kan worden gecombineerd met het gebruik van speciale shampoos.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.