Kerken in nood door vergrijzing

Van onze verslaggever
Den Haag

De ruim vierduizend protestantse en rooms-katholieke kerken in Nederland luiden de noodklok.

Terwijl steeds meer mensen met problemen op de deur van de godshuizen kloppen, loopt vanwege de vergrijzing het aantal vrijwilligers sterk terug.

Om aandacht te vragen voor dit probleem, luidde gisteren een groot aantal bekende Nederlanders, onder wie oud-minister Piet Hein Donner en oud-burgemeester Annemarie Jorritsma, in diverse steden en dorpen de kerkklokken.

Het inzetten van bekende gezichten is uniek in de geloofsgemeenschap, die behalve teruglopend kerkbezoek en lege kerken ook steeds vaker te maken krijgt met schrijnende gevallen en verhalen van de straat.

De kerken en vrijwilligers doen belangrijk maatschappelijk werk, zoals het steunen van voedselbanken, ziekenbezoek en zijn een vangnet voor de groeiende groep mensen in geestelijke nood. Daarvoor is geld nodig, zo benadrukte oud-minister Donner gisteren tijdens de start van de landelijke actie Kerkbalans. ,,Kerken zijn onmisbaar in het maatschappelijke veld.’’

Bij de Protestantse Gemeente De Drieklank in Almere sloot VVD-fractievoorzitter Jorritsma zich bij die woorden aan. ,,Zeker na een ramp of bij een crisis zijn kerkelijke gemeenten, dominees en vrijwilligers ontzettend belangrijk om mee te doen met de opvang van of de nazorg aan mensen die getroffen zijn.’’

De actie Kerkbalans loopt tot 1 februari.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.