’Rijken ook bij laten dragen aan betere omstandigheden’

Een voorleessessie, bedoeld om kinderen een denkuitdaging te geven. © Yojana

Marjolein Eijkman
Poona

En zo zit onze trip door India er alweer bijna op. Ongelooflijk hoe snel het allemaal weer is gegaan. Echt al zo lang naar uit gekeken en zaterdag zijn we al weer thuis. Secretaris Cees Tompot van Yojana heeft me zo veel verhalen verteld en ze zijn ook allemaal waar, maar om dit met eigen ogen te mogen zien geeft toch weer een heel andere indruk dan de voorstelling die ik had.

Het is echt fantastisch hoe er op Yojana wordt gereageerd. Hoe dankbaar de mensen en ook de kinderen zijn. En dat is niet alleen vanwege het geld dat Yojana geeft om de projecten te ondersteunen. Het gaat veel verder dan dat. Door de directe benadering en begeleiding die we geven is er een heel sterke band opgebouwd met de partners Bosco en SEDT, maar ook met de begeleiders en leraren die er zijn. De mensen zijn enorm leergierig, stellen vragen, willen zich verbeteren. Ik wist echt niet wat ik hier van tevoren van kon verwachten, maar ik ben positief verrast! En ik merkte datzelfde bij Cees. Hij komt hier nu al ruim 30 jaar, is er al meer dan 30 keer geweest, dus het deed me goed die reactie bij hem te zien.

Ik heb zojuist een gesprek gehad met de kinderen die in Dreamland, zo noemen ze het hier, verblijven. Op de vraag of ze wisten wie ik ben, was er een enkeling die wist dat ik een voetballer ben. Maar ze weten allemaal wie Cees is! Dat vind ik echt geweldig, het zegt iets over de impact die hij en Yojana hier hebben.

Morgen vroeg vertrekken we naar Poona. We zullen weer zo’n zeven uur onderweg zijn. Daar aangekomen is er een persconferentie waarbij ook mensen aanwezig zijn die geld genoeg hebben. Het verschil tussen rijk en arm is hier enorm. Mijn doelstelling is dan ook die mensen te overtuigen ook bij te gaan dragen aan betere omstandigheden voor vrouwen en kinderen.

De eerste stappen zijn absoluut gezet, laten we hopen dat iedereen dit inziet zodat er een sneeuwbaleffect kan gaan ontstaan. De media-aandacht voor ons bezoek was enorm, dus ik hoop dat dit het gewenste effect zal hebben. En mochten er vrijwilligers zijn die ons willen helpen, jullie zijn van harte welkom. Bedankt alvast!

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.