Hajime gaat verder als budovereniging

Alkmaar

Na zestig jaar zullen er binnenkort bij Hajime niet uitsluitend meer judoka’s op de ledenlijst staan. De Alkmaarse vereniging, die sinds 2006 is gehuisvest in de eigen dojo van Sportcomplex Oosterhout, krijgt aanvulling van trainers en leden van Budo Genootschap Musachi. Door de samenvoeging zal Hajimi naast judo voortaan ook aikido en iaido lessen gaan verzorgen.

Op de algemene vergadering gingen de leden van Hajime vorige week unaniem akkoord met het voornemen om hun judovereniging om te vormen tot een budoclub. ,,Het past in het streven van de gemeente Alkmaar om tot vitale sportverenigingen te komen’’, zegt Hajime-voorzitter Teun van Etten.

Zijn judoclub zou met 130 leden, waarvan ongeveer honderd jeugdleden, wel op eigen benen kunnen blijven staan. Die vlieger gaat echter niet op voor Musachi, dat slechts vijftien actieve leden telt. Zij hebben inmiddels om organisatorische redenen hun lidmaatschap opgezegd. Door de overstap naar Hajime zijn hun trainingsavonden in de Oosterhout gewaarborgd. Trainer Huub Visser van Musachi hoopt dat oud-leden het voorbeeld zullen volgen en zich aanmelden bij Hajime.

,,Voor onze volwassen judoka’s biedt het samengaan de mogelijkheid om ook kennis te maken met aikido en iaido’’, aldus Van Etten. ,,Op deze manier kan een lid van Hajime maar liefst vier avonden komen trainen.’’ De aikido en iaido lessen worden op donderdag- en zondagavond gegeven. Uitgangspunt van aikido is de aanvalskracht en energie van de tegenstander in harmonie om te buigen en over te nemen.

Voor de Japanse krijgskunst iaido (ofwel de kunst van het zwaard trekken), die individueel wordt beoefend, geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. ,,In iaido strijd je tegen een denkbeeldige tegenstander, maar eigenlijk probeer je jezelf te overwinnen door de confrontatie met je eigen beperkingen aan te gaan’’, legt trainer Rogier van Weert. Volgens hem is Hajime een van de weinige plaatsen in Nederland waar iaido beoefend wordt.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen