Symboolpolitiek bij ’Kippenbillen’

Martin Menger
HOOGKARSPEL

De boodschapper, in dit geval de burgemeester, heeft het weer gedaan. De Drechterlandse politiek ontving hem deze week met een symbolisch hakblok. Anders kan de motie van treurnis in de gemeenteraad niet worden beschreven.

Het Kippenbillenstrandfeest verdwijnt, tot ontzetting van veel mensen. Dat zat er al een tijdje aan te komen, omdat politie en Veiligheidsregio adviseerden geen vergunning meer te verlenen. De gemeenteraad riep de burgemeester op dat tegen te houden.

Daar zit ook meteen de crux: je wil de burgemeester wel onder druk zetten, maar wat als de belangrijkste hulpdiensten er niet aan willen? De politie en de Veiligheidsregio hebben de Kippenbillenstrandparty om zeep geholpen, al dan niet met terechte argumenten.

De VVD, GBD en CDA hadden rond de jaarwisseling al in actie kunnen komen, maar kwamen pas tegen verkiezingstijd in beweging.

De raad had namelijk de eigen pijlen rechtstreeks op Veiligheidsregio kunnen richten. Die zit ver weg achter een bureau een oordeel te geven, maar wilde niet in discussie. De raadsleden wilden dat toen kennelijk ook niet.

Het jongerenwerk in Venhuizen krijgt een douw, in de sociale media zwelt de kritiek aan. Het Kippenbillenstrandfeest heeft het na 38 jaar verloren van de regeldrift, zoveel staat vast. Nu is het te laat. Om dan een motie van treurnis te deponeren, is niet meer dan symboolpolitiek.

Martin Menger

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen