Zaans Museum wil veel groter

Zaans Museum wil veel groter
Zaanstad

Het Zaans Museum wil over vijf jaar tot de eredivisie van de Nederlandse Musea gaan behoren. Het streven is om 300.000 bezoekers in 2021 in huis te halen. Het Zaans Museum zou zich dan kunnen meten met het Scheepvaartmuseum en het Joods Historisch Museum en zou het Tropenmuseum zelfs ver achter zich laten.

Volgens directeur Jan Hovers van het Zaans Museum is de ambitie reëel als het museum zich richt op de Hollandbeleving en goed uitlegt wat bezoekers van de Zaanse Schans hebben gezien. Hij vraagt de gemeenteraad om zes ton extra subsidie - totaal anderhalf miljoen - om die doelstelling te halen.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Hovers dat het Zaans Museum het sinds de oprichting in 1998 al met nagenoeg hetzelfde subsidiebedrag doet. Het museum staat voor circa negen ton in de begroting van Zaanstad. Met meer subsidie kan het Zaans Museum volgens Hovers doorgroeien tot een culturele eredivisiespeler.

Volgens Hovers moet het museum veel meer aansluiting zoeken bij de Zaanse Schans en de toeristen die komen voor een Hollandbeleving. Het bezoek aan de Schans is vaak hun eerste verblijf buiten de ring van Amsterdam. Op de Zaanse Schans zien zij Holland, in het museum moet beter uitgelegd worden waarom Holland er zo uit ziet. Er is markt voor, denkt Hovers. ,,In Volendam en Marken gebeurt het niet. Wij doen het, maar het kan beter als wij ons verplaatsen in de bezoeker.’’

Het Zaans Museum is nog ver verwijderd van de eredivisie. Op de sites Tripadvisor en WhichMuseum komt het niet voor op de lijst van beste musea (inclusief dierenparken). De Zaanse Schans heeft daarop wel een wel een hoge notering. De Zaanse Schans kwam vorig jaar in de buurt van twee miljoen bezoekers, het Zaans Museum haalde 110.000 mensen binnen.

Volgens Hovers staat het museum op een kruispunt waarop het de weg naar groei kan inslaan. Hij voorziet een toename van het aantal bezoekers in stappen van 25.000 extra elk jaar en in 2021 zelfs van 200.000 naar 300.000. De aandacht van het museum gaat in dat jaar in belangrijke mate naar Monet. Het is dan honderdvijftig jaar geleden dat de Franse impressionist enkele maanden in Zaandam woonde en werkte.

Wethouder Dick Emmer van cultuur begrijpt de vraag van het Zaans Museum om meer subsidie. Burgemeester en wethouders brengen deze week de financiën voor de komende jaren in kaart. Het is te vroeg om te zeggen of er geld beschikbaar is en of het Zaans Museum daarvoor in aanmerking komt.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons