Egmond Wandel Marathon is ’Een fluitje van een cent’

Wandelen tegen reuma door duin en langs kust. © JJFoto/Jan Jong

Martien Douwredactie.ac@nhd.nl
Egmond aan Zee

Uitstekend wandelweer. De 14.550 mensen die dit weekeinde deelnamen aan de dertiende editie van de Egmond Wandel Marathon boften maar. Vooral zaterdag was het ideaal.

Zondag zorgde grijze druil voor een wat ander decor, maar ook die omstandigheden waren onvergelijkbaar beter dan tijdens de Fjoertoer, eind november vorig jaar. Tijdens die tocht moesten duizend mensen in allerijl geëvacueerd worden vanwege storm.

Martin Wijnen, inzetleider van het Rode Kruis, vertelt dat de Fjoertoer een leermoment is geweest. ,,Naast ons eigen systeem kunnen we nu gebruik maken van C2000, het communicatiesysteem van de veiligheidsregio, zodat we direct contact hebben met andere hulpdiensten. Voorheen deden we dat telefonisch. Dit gaat weer een stapje sneller."

De Reddingsbrigade levert een man af in een rolstoel, bij de centrale hulppost in Sporthal de Watertoren. Een verstuikte enkel, niks ernstigs. De stemming in het digitale crisiscentrum is net als overal opgewekt. Het is mooi weer, geen vuiltje aan de lucht.

Onderweg is het niet anders. Sommige wandelaars zingen, de meesten stappen stevig door.

,,Een fluitje van een cent", kwalificeert Corrie van Wooren uit Soest. Ze loopt met vier vriendinnen en doet voor de vierde keer mee. ,,Supermooi", vindt haar vriendin Rita Ofrein uit Meppel. ,,Volgens onze mannen houdt het ons vandaag uit de winkel!"

Cor Dudink uit Hillegom en Petra Vermeulen uit Heerhugowaard lopen de 10 kilometer, zowel zaterdag als zondag. ,,Erg gezellig, goed georganiseerd", vat Cor samen. Petra vertelt dat hun wederhelften de 20 kilometer lopen. ,,Dat is vanwege de gezondheid. Ik heb reuma, dan ben je beperkt."

Terug in de Watertoren beziet Jeroen Wouda van Le Champion de geoliede wandelmachine met volle tevredenheid. ,,Ik kan me niet herinneren dat het zo mooi was", zegt hij. ,,Deze omstandigheden geven rust, de mensen hebben geen haast."

Op een stoeprand bij de finish drinken Johan Steur uit Volendam en Michael Bonneveld uit Langedijk een blikje fris. Voor Johan is het de eerste keer. ,,Super, helemaal top. Ik ben besmet met het virus!" Zijn collega Michael heeft vaker meegedaan. ,,Praatje hier, praatje daar. Gezellig hoor. En we lopen natuurlijk de langste routes, allebei de dagen!"

Bij de massageruimte zit een lange rij wachtenden. Zeven leden van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage zijn druk in de weer. Peter van Hove masseert de 7-jarige Robin Wognum uit Almere. Uniek, zo’n jochie, want de gemiddelde leeftijd is 57 jaar en het deelnemersveld bestaat bovendien voor 70 procent uit vrouwen.

,,Ik doe nu de hamstrings en straks de kuiten", legt Van Hove uit. ,,Maar het is bij iedereen anders. Het zorgt ervoor dat je de volgende dag minder spierpijn hebt."

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.