Enkhuizer vervolgd voor bedreigingen

Cees Beemster
ENKHUIZEN

S. was boos op deze twee voormalige vrienden omdat zij voor hem belastende verklaringen hadden afgelegd over de brand van het clubhuis van de plaatselijke Reddingsbrigade.

S. werd aanvankelijk vrijgesproken van de brand die op 16 juni 2012 het clubhuis van de Reddingsbrigade in de as legde, maar in hoger beroep achtte het Amsterdamse gerechtshof bewezen dat hij ook deze brand had aangestoken. Hier kreeg hij nog eens drie maanden voorwaardelijke celstraf voor.

Het gerechtshof deed eind maart van dit jaar uitspraak. Belangrijk hiervoor waren de belastende verklaringen van drie jonge mannen, met wie S. voorheen op de jeugdbrandweer in Enkhuizen zat. Twee van hen hadden bovendien aangifte wegens bedreiging tegen S. gedaan omdat hij hen op 7 februari ’s avonds op straat in Enkhuizen met hun fiets staande had gehouden, hun weg had geblokkeerd en tegen hen zou hebben gezegd dat hij hen zou omleggen.

Tijdens de rechtszitting hierover gistermorgen in Alkmaar gaf S. toe dat hij die bewuste avond op straat ’een woordenwisseling’ met de twee jonge mannen had gehad. ,,Ze hadden dingen over mij gezegd die niet waar zijn. Ik heb met hen staan praten. Het was geen vriendelijk gesprek, maar ik heb ze niet bedreigd’’, verklaarde S. Hij wilde niet bevestigen dat hij zou hebben gedreigd met de woorden ’Ik heb geen moeite om jou om te leggen’.

De rechter acht de bedreigingen bewezen. Niet alleen door de verklaringen van de twee slachtoffers en een derde getuige, maar ook door het verhaal dat S. zelf hield. Justitie tilt er zwaar aan dat getuigen bedreigd zijn. De eis van dertig uur werkstraf werd daarom gevolgd, maar de twee weken voorwaardelijke celstraf kreeg S. niet omdat de rechter dit niets vond toevoegen.

S. moet bovendien één van de bedreigde mannen ruim 160 euro aan schadevergoeding betalen. ,,Ik wil dit nu achter me laten. Ik ben nu goed bezig’’, besloot S. Hij werkt in de binnenvaart en wil zijn schipperspapieren halen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen