Ondernemers maken dromen waar met een coach

Frans van den Berg
Amsterdam

Ondernemers leef je droom. Want zonder goede plannen, ontstaan er geen innovatieve bedrijven. Alleen hebben die dromers wel een coach nodig. Daar zorgt het project Dare to have a Dream dan weer voor. En niet zomaar een coach, maar topmanagers uit het Nederlandse bedrijfsleven zoals NS, ING, KPN, Aegon en GVB.

Dit jaar hadden zich driehonderd bedrijven aangemeld voor de nieuwe ronde. Daarvan zijn er 21 uitverkoren. Tachtig procent zijn allochtone ondernemers. Veelal bedrijven die al enkele jaren bestaan, maar een steuntje in de rug nodig hebben om te kunnen groeien.Een jaar lang komen coach en ondernemer maandelijks bij elkaar en er zijn nog workshops. De aanpak is succesvol want de meeste bedrijven zagen in het eerste jaar al de omzet en het aantal personeelsleden groeien.

Spareribs

Neem Abolfarl Karami. Pas 24 jaar en nu al "King of the ribs'. Zijn spareribs en döner restaurant en bezorgdienst in Amersfoort is opvallend vanwege de hoge kwaliteit en lage prijs. Ruud Mols, directeur van de Staatsloterij, was zijn coach. ,,Het eerste wat ik heb geleerd, is om zelf uit de zaak te gaan en het dagelijks werk aan het personeel, deels mijn familie, over te laten. Daardoor kon ik mij meer richten op de groei van de zaak. Eind januari komt er een tweede zaak in Almere en straks wellicht een hele keten. En we gaan ook een dunne burger op de markt brengen'', vertelt hij enthousiast.

Dromen

Minister Lodewijk Asscher is blij met het project. ,,Zelf wilde ik voetballer worden, maar ik had geen talent. Ook schrijver lukte niet. Zo werd het politiek. Belangrijk is dat iedereen de kans krijgt om zijn droom waar te maken, zeker in Nederland. Dan is het lastig wanneer je omgeving, je ouders, je niet steunen. Dan heb je extra veel doorzettingsvermogen nodig. Dat zie ik ook bij allochtonen. Dan is een coachingsproject een goede zaak. Want zonder dromen komen we nergens'', stak de minister de ondernemers een hart onder de riem.

Dat ondernemen met vallen en opstaan gaat, heeft ook voorzitter Atilla Aytekin ondervonden. Hij is nu directeur van Triodor Software, maar ging in 2001 failliet. ,,Op dat moment vergaat je wereld, maar je moet toch verder. Ik heb er veel van geleerd en hoop niet meer zoiets mee te maken. Ik zit nu helemaal in mijn droom.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.