Alkmaar: de windwokkel komt

Gerard van Engeleng.van.engelen@hollandmediacombinatie.nl
Alkmaar

De gemeente Alkmaar gaat beleid maken voor het plaatsen van kleine windmolens. En wil Ruim baan voor de ’windwokkel’.

Alkmaar is al jaren hard bezig zich te profileren als duurzame gemeente. In het gemeentehuis komen volgens het college steeds meer vragen over het plaatsen van kleinschalige windturbines. Dat zijn molens met een hoogte tot 9,50 meter.

Er zijn twee soorten: horizontale assen (varianten op de traditionele hoge ’driewiekers’, al dan niet met ring rondom de wieken) en verticale assen. In die laatste categorie is met name de ’windwokkel’ in opkomst: een futuristisch molen met schoepvormige delen die de wind opvangen en van richting doen veranderen waarbij de windenergie wordt overgebracht naar een verticale as.

Omdat de huidige gemeentelijke bestemmingsplannen nog geen mogelijkheid bieden voor kleine turbines wil het college die spelregels nu vaststellen, zodat vergunningen verleend kunnen worden.

Kort gezegd wil de gemeente het plaatsen van kleine windturbines op bedrijfs- en kantoorlocaties makkelijk maken. Voor aanvragen uit het buitengebied geldt een terughoudend beleid (ashoogte maximaal zeven meter, rotordiameter kleiner dan vijf meter en niet meer dan eenderde van de bouwhoogte van het gebouw waar ze op komen).

Kleine turbines in woongebieden en beschermde stad- en dorpsgezichten zouden dan kunnen worden weggestopt op openbare gebouwen als ziekenhuizen, bibliotheken of scholen, mits ze geen zicht- en geluidshinder veroorzaken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.