Vermiste topman Fosun assisteerde politie

Fokke Zaagsma
Hongkong

Topman Guo Guangchang van Fosun International, die volgens eerdere mediaberichten zoek was, assisteerde de politie bij een onderzoek naar fraude.

Dat blijkt uit een verklaring die Fosun had ingediend bij de beursuitbater in China. Volgens bronnen richt dat onderzoek zich op een voormalig locoburgemeester van Shanghai.

Na berichtgeving over zijn vermissing vrijdag werd handel in aandelen Fosun International, na een stevige koersval, stilgelegd. Ook de handel in de aandelen Fosun Pharmaceutical en vijf andere bedrijven van de Fosun Group werd stopgezet. Maandag wordt de handel in de aandelen hervat.

Guo, die bekend staat als de Chinese Warren Buffett, zou volgens de berichten op de luchthaven van Shanghai door de politie zijn afgevoerd. Hij is één van de rijkste mensen van China met een geschat vermogen van 7,8 miljard dollar.

Geschorst

Het in Shanghai gevestigde Fosun, onder meer eigenaar van de resorts van Club Med maar ook actief in bankzaken en vastgoed, weigerde eerder commentaar te geven op de vermissing van Guo. In een verklaring vrijdag gaf de firma aan dat de handel was geschorst in afwachting van de bekendmaking van ,,koersgevoelige’’ informatie.

De vermissing van Guo viel samen met de steeds hardere aanpak van corruptie in China. Daarbij zijn eerder mensen op topfuncties in de financiële wereld van het bed gelicht. Ook zijn een aantal van hen zoek.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.