’Ook blowende jeugd racet op Schapendijkje in Den Helder’

Ed Dekkered.dekker@hollandmediacombinatie.nl
Den Helder

Burgemeester Koen Schuiling krijgt hartverscheurende brieven over het Schapendijkje. Pauline Veenendaal (53) vraagt Schuiling indringend om maatregelen na de dood van Celeste Kos, kleindochter van haar buurvrouw. Volgens een andere inwoner van Den Helder racen ook blowende jongeren vaak over deze onverlichte weg.

,,Eerst blowen op de dijk, en dan met hun auto scheuren over de weg. Ik vis er vaak en zie dat.” Ook Miranda de Vries (38) stuurde de burgemeester een brief. Zij raakte in 1999 zwaar gewond op het Schapendijkje.

Pauline Veenendaal woont in de Roerstraat. ,,Een drama wat er is gebeurd. Dit mág de stad niet zomaar voorbij laten gaan. Fietsers moeten in onze gemeente beter worden beschermd. ”

Niet toekijken

Veenendaal: „Doe iets. Begin eerst op het Schapendijkje, ongeacht de exacte toedracht van het vreselijke ongeluk. Twee jonge meiden doodgereden, in 1999 en nu. De gemeente kan niet langer toekijken.”

Een racebaan noemen medewerkers van Manege Bruin het Schapendijkje. Dat vinden sportvissers en hondenuitlaters ook. Een van hen: ,,Het is soms levensgevaarlijk. Vaak staan groepen jongeren boven op de dijk te blowen. Na een of twee uur vertrekken ze weer. Vol gas over het Schapendijkje.” Uit angst wil de man anoniem blijven. Volgens Pauline Veenendaal gebruiken autoreparateurs de weg als testbaan.

In het SBS-tvprogramma Hart van Nederland pleitte Miranda de Vries woensdagavond voor maatregelen op korte termijn. Huisduiner Belang onderneemt nog geen stappen. De belangenvereniging wacht eerst op de gemeentelijke verkeerscommissie. Die praat op 21 december over het Schapendijkje.

Celeste Kos was leerling van De Pijler. De school heeft twee gedenkruimtes ingericht. Leerlingen en docenten wonen morgen een gedenkbijeenkomst in de Olea Hof bij.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.