’Brandend schip wil je niet hebben in een jachthaven’

1 / 2
Ivo Laan
Zaandam

,,Ik gooi de trossen los!’’ Een 56-jarige booteigenaar en havenmeester Goos Kramer bedachten zich geen moment nadat een plezierjacht in de jachthaven in lichterlaaie stond na een explosie. Een politieagent probeerde hen daarvan probeerde te weerhouden. ,,Ik ben gewoon afgevoerd’’, zegt hij verongelijkt.

Toch wist de havenmeester het schip los te gooien dat vervolgens dobberend wegdreef van de jachthaven. Ondanks die actie brandde een naastgelegen schip helemaal uit. Een ander schip raakte beschadigd doordat het vuurschip op drift er tegen aan botste.

,,Waar is de blusboot als je hem nodig hebt?’’, klonk het door omstanders vanaf de fietsbrug. Toen was de brandweer al druk doende om het afgedreven schip dat inmiddels vastgelijnd was aan een schip van de havendienst te blussen vanaf de fietsbrug.

,,De blusboot was niet operationeel en lag in de werf. Hij wordt ook eigenlijk niet meer ingezet’’, legt officier van dienst Herman Meijer van de brandweer een paar uur later uit op de kade van de jachthaven. Vanaf oktober wordt de boot helemaal uit de vaart genomen vanwege bezuinigingen. Meijer: ,,Ook als we hem operationeel hadden gehad, had ik hem niet ingezet. Het duurt even voordat de blusboot ingezet kan worden. We hebben het jacht nu geblust vanaf de fietsbrug met een tankautospuit.’’

Meijer is vol lof over het optreden van de havenmeester en de booteigenaar. ,,Een brandend schip in een jachthaven wil je niet hebben. Dus het besluit om hem weg te duwen uit de haven was goed.’’ Hij heeft wel een tip voor de volgende keer. ,,Het was alleen wel handig geweest om er een lijntje aan te doen zodat je hem kan controleren. Je moet er niet aan denken dat ie tegen die woonboot aandobbert.’’ Vanwege de dichte bebouwing en de vrees voor slachtoffers rukten de hulpdiensten massaal uit met een duikteam, traumahelikopter en een politiehelikopter.

Volgens getuigen ontstond de explosie toen de twee opvarenden aan boord kwamen na langere tijd afwezig te zijn geweest. Vermoedelijk heeft zich gas in de boiler opgehoopt dat tot ontploffing is gekomen. De twee opvarende van Engelse afkomst konden zelf van boord komen. Een opvarende moest met lichte verwondingen naar het ziekenhuis.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.