Den Helder neemt in strijd om zonurentitel genoegen met zilver

Martijn Gijsbertsen
Den Helder

Nieuwediep heeft in de strijd om de meteorologische eretitel ’zonnigste plaats van Nederland’ definitief genoegen moeten nemen met zilver.

Uit gegevens van het KNMI, dat ook een meetstation heeft op vliegveld De Kooy, blijkt dat Den Helder in 2015 in totaal 1947 uur zonneschijn heeft genoten.

Dat is zestig uur minder dan winnaar Vlissingen, waar de teller net boven de tweeduizend (2007) uitkwam en daarmee de marinestad heeft onttroond.

Terschelling eindigde op de derde plek met 1938 zonuren. Hoewel Nieuwediep in de decembermaand niet minder dan 68 uur mocht bijschrijven, bleef de voorsprong voor de Zeeuwen gehandhaafd.

Het normale zonurengemiddelde in Den Helder ligt op 1750 uur, dus met bijna tweehonderd uur zonneschijn meer mogen inwoners van de marinestad beslist niet mopperen.

Qua neerslag viel er in Nieuwediep 857 millimeter. Daarmee was het jaar relatief nat: 86 millimeter meer dan gemiddeld. De gemiddelde temperatuur lag met 10,8 graden Celsius bijna een graad hoger.

Den Helder sleepte het ’zonurenkampioenschap’ vorig jaar met 1966 uur voor de vijfde keer. De eretitel, die door de VVV wordt gebruikt om de Noordkop als aantrekkelijke vakantiestreek te promoten, kwam in 2013, 2007, 2003 en 1999 ook terecht in de stad aan het Marsdiep.

Record

In 2003 gebeurde dat zelfs met een nationaal record van 2194 zonuren, dat tot dusverre niet meer is overtroffen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.