Primeur in zuurkoolfabriek

Redacteur Alkmaar
zuid-scharwoude

Een dag van mooie uitersten. Dat was maandag de Zomertoer.

De achtste etappe van de NHD-wandeltocht voerde door een monument op 1900 palen, over de hoogste bult van Langedijk, door de enige zuurkoolfabriek van Nederland en langs het ingewikkeldste project ooit van een architect. Plus een lekkere primeur.

De 34-jarige Sophie Waterlaat-Oud viel onderweg van Broek op Langedijk naar ’t Veld van de ene verbazing in de andere. Net als de andere 166 deelnemers. ,,Heel leuk om op deze wijze je eigen provincie beter te leren kennen’’, vertelde zij na 15 verrassende kilometers en diverse tussenstops.

Voor de Oterleekse was het gisteren haar eerste Zomertoer. Elk dag kent de twaalfdaagse Zomertoer onbekende gezichten. Sophie was gisteren een van de vijftig nieuwelingen. ,,Mijn buurvrouw vroeg mij mee te gaan. Heel leuk. Jammer dat ik weer moet werken.’’

Bij Eetcafé Marktzicht begon de Zomertoer met extra informatie van uitbater Peter de Nijs over Walk4brains. Hij is de organisator van dit wandelevenement tegen hersentumoren, op 3 november in Broek op Langedijk. Martha Westerhof van Museum Broeker Veiling loodste ons door de monumentale lighallen die vroeger het domein waren van volle tuinderschuiten.

Veel kool uit het vruchtbare Geestmerambacht gaat tegenwoordig rechtstreeks naar de zuurkoolfabriek. Kramer Zuurkool in Zuid-Scharwoude is de enig overgebleven zuurkoolfabriek in Nederland. Directeur Piet Kramer is de vierde generatie in dit familiebedrijf. Overgrootvader begon met inmaken in 1890. Piet leidde de Zomertoer rond. Juist deze dag vulde het bedrijf de eerste zakjes met de nieuwe oogst. Alle Zomertoerders kregen zo’n zakje cadeau. Ans van Toorenburg uit Hoorn glunderde. ,,Elke donderdag eten wij zuurkool, het hele jaar. Mijn man is een zuurkoolfreak.’’ Kramer Zuurkool produceert jaarlijks 12 miljoen kilogram zuurkool. Vijftig contracttelers binnen een straal van 30 km leveren de kool.

De Bult van Barnewiel in het nieuwe Diepsmeerpark bij Oudkarspel zit goed. De wandelende lezers genoten er ook van het Langedijker trekzaktrio Eigen-wijs, met Tiny Stoop, Ronny Franke en Klaas Mulder. Het park geeft met eilandjes een indruk van het vroegere, grotendeels verdwenen gezicht van het Geestmerambacht. Voor het vruchtbomenspel in het park komen we terug.

Via het onbekende schouwpad in de Bleekmeerpolder werd in Waarland De Boereplaats bereikt. Piet en Annet Stoop hebben daar hun bed & breakfast uitgebreid tot een volwaardige en luxe horecagelegenheid. ’Natuurlijk wonen in De Weel’ was de laatste tussenstop. Bewoner Piet Bet en architect Paul Breddels vertelden daar over een opmerkelijk nieuwbouwproject. Meest opvallend onderdeel is het waaiervormige, zinken dak. Voor de gerenommeerde Heerhugowaardse architect was het project ’de ingewikkeldste klus ooit’.

ED DEKKER

Lees meer op www.nhd.nl/zomertoer

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.