Aantal eeuwelingen in Noordkop groeit

Regionaal recordhouder Jacob Berg (uit 1910), gefotografeerd op zijn 104e verjaardag.© Archieffoto John Oud

Petra Bies
Noordkop

Een verjaardagstaart met (meer dan) honderd kaarsjes blijft bijzonder, maar uniek is het allang niet meer in de Noordkop. De gemeenten Den Helder, Texel, Schagen en Hollands Kroon tellen samen zeventien eeuwelingen.

De Noordkop volgt daarmee de landelijke trend. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er momenteel twee keer zoveel mensen van honderd jaar of ouder als in 2000.

Verwacht wordt dat dit aantal over vijfentwintig jaar weer verdubbeld is. Het gaat volgens de laatste cijfers nu om 2200 eeuwelingen.

Den Helder heeft vijf inwoners van honderd jaar, twee van 101 en eentje van 104. In Schagen wonen drie eeuwelingen en twee van hen zijn al 101.

Vooral vrouwen

In Hollands Kroon wonen twee honderdjarigen en vier mensen die nog ouder zijn, onder wie de 105 jaar oude recordhouder van de regio, de heer Jacob Berg uit Wieringerwaard. Hij is een van de twee mannen in het legertje van zeventien zeer hoogbejaarden, de anderen zijn vrouwen.

De groep bijna-honderdjarigen is nog vele malen groter. In Den Helder zijn twintig mensen van 98 of 99 jaar oud, in Schagen wonen veertien mensen in die leeftijdscategorie en in Hollands Kroon vijf.

Texel heeft geen honderdjarigen, maar ook daar groeit de groep hoogbejaarde mensen. Op het eiland wonen 125 negentig-plussers.

Verjaardag gelijk

Opmerkelijk: sommige hoogbejaarden verjaren op dezelfde dag. Op 22 november hopen twee 98-jarigen uit Den Helder hun verjaardag te vieren. Ze vormen geen tweeling. In Hollands Kroon is 28 april de bijzondere dag. Het is de geboortedatum van een nu 102 jaar oude dame en van recordhouder Jacob Berg.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.