Tiende bustocht ter herdenking razzia Beverwijk

Bart Vuijk
Zöschen

De razzia van 16 april 1944 in Beverwijk, waarbij uiteindelijk 65 jongemannen het leven lieten, wordt dit hemelvaartsweekeinde herdacht in Zöschen. Dat is de Duitse stad waar een van de strafkampen lag van de nazi's en waar het merendeel van de opgepakte jongemannen heen werd gevoerd. Een bus vol betrokken Beverwijkers is vanochtend vroeg vertrokken en inmiddels in Zöschen aangekomen.

De bus is gevuld met mensen van velerlei pluimage. Vertegenwoordigers van het Historisch Genootschap en Museum Kennemerland zijn erbij. In dit museum loopt een expositie over de razzia, waarbij in alle vroegte op een zondagmorgen 486 mannen uit Beverwijk en Velsen-Noord werden weggevoerd door de Duitsers. Eén overlevende van de razzia is er voor de negende keer bij, de 93-jarige Arie Kooiman.

Voor het overige zijn het vooral nabestaanden van de razziagangers, die in de voetsporen van hun voorvaderen treden. Velen komen hier al voor de derde of vierde keer. In de komende dagen worden er kransen gelegd op de plaatsen waar mensen zijn omgekomen in de kampen. Het gemeentebestuur van Leuna, de gemeente waar Zöschen deel van uitmaakt, werkt actief mee aan de herdenkingsweek en heeft de Beverwijkers uitgenodigd om eraan deel te nemen.

Dan nemen er nog twee scholieren deel aan de reis. Zij hebben in april deelgenomen aan de internationale herdenkingsweek in Beverwijk en hopen weer hun vrienden tegen te komen die zij tijdens die week hebben gemaakt. Aan de week in Beverwijk werd deelgenomen door jongeren uit onder meer Polen, Rusland, Oekraïne, Nederland en Duitsland. Ook de burgemeester van Leuna kwam naar Nederland om een krans te leggen bij het herdenkingsmonument bij het station, van waar de Beverwijkers werden weggevoerd. Zij bood bij die gelegenheid haar verontschuldigingen aan voor het leed dat de Beverwijkers in de oorlog was toegebracht.

De reis naar Duitsland is voorspoedig verlopen en alle deelnemers zijn inmiddels in hun hotel aangekomen. Een verslaggever van Dagblad Kennemerland neemt deel aan de tiende herdenkingsreis, precies zeventig jaar na de razzia. Updates over het verloop van de herdenkingsweek in Zöschen zullen regelmatig op deze site te vinden zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.