Hoopvol experiment met garnalennetten van specialist uit Den Oever

Hoopvol experiment met garnalennetten van specialist uit Den Oever
© Archief
Den Oever

Experimenten met vissersnetten die ondermaatse garnalen in zee laten, leveren tot dusverre hoopgevende resultaten op.

Het Duitse onderzoeksschip Solea vaart momenteel onder meer met twee ontwerpen van nettenspecialist Cees van Eekelen senior (67) uit Den Oever rond.

Praktijkonderzoek

Het wetenschappelijk praktijkonderzoek betreft een samenwerkingsproject tussen Wageningen Marine Research, de Nederlandse Vissersbond en een Duits kennisinstituut.

,,De netten bieden de kleinere garnaaltjes, die je niet kunt verkopen, ontsnappingsmogelijkheden onder water’’, aldus de Wieringer.

Bijvangst

,,Ongewenste bijvangst kan op die manier op zee blijven in plaats van dat het aan dek komt. Dat geeft betere overlevingskansen.’’

Van Eekelen, wiens zoons Cees junior en Andries met de WR 189 op langoustines (Noorse kreeftjes) vissen en wiens zoon Adriaan vaart op de garnalenkotter WR 289, krijgt positieve geluiden.

Aanlandplicht

Hij beschouwt zijn werk als mogelijk antwoord op de aanlandplicht, die in 2019 voor garnalenvissers gaat gelden. Zij mogen dan geen bijvangst meer overboord gooien.

,,Het is geen simpel traject’’, stelt de nettenspecialist. ,,Je doorloopt een proces - uitdenken, maken aan land, uittesten op zee - totdat je tevreden bent en zeker weet dat het werkt.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons