Verkeer Jumbo Zwaagdijk-Oost via Boekert

Connie Vertegaal
Zwaagdijk-Oost

Winkelcentrum Klaverweide in Zwaagdijk-Oost moet een in- en uitrit krijgen op de Noorderboekert. Dit wordt een gezamenlijk project van de gemeente en eigenaar Leo Entius van Klaverweide. De kosten moeten zowel door de gemeente als door Entius worden gedragen.

,,Anders ketst het af’’, zegt wethouder Hans Tigges die met Entius onderhandelt over een oplossing voor de ongelukkige verkeerssituatie rond het winkelcentrum.

Klaverweide is er gekomen door een fout van de voormalige gemeente Wervershoof, die een compleet perceel de bestemming detailhandel gaf, in plaats van alleen een bouwblok. Het centrum is een trekker met onder meer de enige Jumbo in West-Friesland. Bestaande winkelcentra zagen na november 2012 omzet weglekken.

De wegen rond Klaverweide zijn nooit aangepast en zijn niet berekend op de toename van het verkeer. Na een ongeluk in augustus, waarbij een 77-jarige fietser gewond raakte, was voor de Dorpsraad Zwaagdijk-Oost de maat vol.

De zaak is complex. Entius wil wel investeren in betere wegen, maar heeft zelf ook een wensenlijstje. Hij wil het parkeerterrein van Klaverweide verplaatsen naar het naastgelegen perceel agrarische grond. Dan kan hij winkels op het bestaande parkeerterrein bouwen. Dat laatste is absoluut onbespreekbaar voor Medemblik. De zeven West-Friese gemeenten hebben met elkaar vastgelegd dat Klaverweide niet mag groeien.

Tigges is bereid het parkeerterrein iets uit te breiden, maar hij moet dichttimmeren dat Entius vervolgens extra winkels gaat bouwen. Medemblik wil nu ook een oplossing voor de invalidenparkeerplaatsen. Daar is er maar één van, dat is veel te weinig. ,,Maar dat kunnen we niet afdwingen, want het is particulier terrein’’, zegt Tigges.

De wethouder koerst af op een oplossing die ook de gemeente geld gaat kosten. Of de gemeenteraad hiertoe bereid is moet nog blijken. ,,Ik heb straks een voorstel wat geld gaat kosten en dat moet langs de gemeenteraad. Ik heb van de politiek de opdracht gekregen dit probleem op te lossen’’, zegt Tigges.

Ook Entius zal mee moeten betalen. ,,Die bereidheid is er’’, laat zijn advocaat Jasper de Boer weten. ,,Maar de politiek moet niet denken dat Entius het hele project betaalt. Hij moet namelijk helemaal niks. Er is geen enkele rechtsgrond om hem te dwingen te investeren op de openbare weg.’’

Het Hoogheemraadschap is nu een belangrijke partij. Als wegbeheerder van de Noorderboekert moet die instemmen met de in- en uitrit. Dan moeten er ook fietspaden komen langs de nu zeer smalle weg. Entius wil hier grond voor afstaan. De Boer: ,,Wij hebben natuurlijk al contact met het Hoogheemraadschap en ik verwacht dat dit gaat lukken.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen