Zestigjarige Zaanse Zonnebloem gaat met de veranderende tijd mee

Dominic Schijven
Koog aan de Zaan

Al zestig jaar kunnen mensen die fysiek beperkt zijn, doorgaans mensen die slecht ter been zijn en in een rolstoel zitten, terecht bij de Zonnebloem in Koog aan de Zaan.

Met koffie, gebak, fotoboeken, bitterballen en zang is vandaag het zestig jarig bestaan gevierd van de Zaanse afdeling van de Zonnebloem. Zo’n 100 gasten waren aanwezig.

De tijden zijn veranderd, constateert voorzitter Joke Taanman van het bestuur. In de tien jaar dat ze voorzitter is heeft ze haar groep veel ouder zien worden. ,,Er zijn er acht van boven de 85.’’ Mensen worden ouder, daarmee ook de groep die zij onder de hoede heeft. Daardoor krijgt Taanman de indruk dat meer mensen dan vroeger in de rolstoel zitten. ,,Mensen zijn tot 75 gezonder dan vroeger, maar dat betekent ook dat je minder mensen van onder die leeftijd in de groep hebt. Die krijg je niet.’’ Eenzame ouderen worden alleen opgevangen als ze ook fysiek iets mankeert. Daarvoor heeft de Zonnebloem een een eigen vervoerdienst.

Taanman haalt veel voldoening uit haar werk, vertelt ze. ,,De mensen uiten altijd hun dankbaarheid. ’’ Ze heeft werk in de zorg altijd geambieerd, vervolgt ze. ,,Het is wel een probleem om alle functies in te vullen. Mensen willen wel helpen, maar ze willen niet besturen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.