Enquête: betaald parkeren in Beverwijk afschaffen of niet?

© Kees Blokker

Bart Vuijk
Beverwijk

Wordt het betaald parkeren in het centrum van Beverwijk na veertig jaar afgeschaft of niet? Dagblad Kennemerland wil uw mening hierover weten. Met een grote enquête. De resultaten worden over twee weken aan de gemeenteraad overhandigd.

De lobby van winkeliers in het centrum om het betaald parkeren gratis te maken, heeft de politiek bereikt. Binnenkort spreekt de gemeenteraad over vier scenario’s om de parkeerpalen weg te halen, het tarief goedkoper te maken of bijvoorbeeld het eerste uur gratis te maken. Beverwijkers mogen meepraten.

Parkeeragenten

Sinds eind jaren zeventig moet er voor parkeren worden betaald in het centrum van Beverwijk. Het begon op het Meerplein, en niet in de Breestraat. Gaandeweg is het hele centrum van parkeerautomaten voorzien, en zijn er verschillende zones gemaakt met andere tarieven. Kort geleden is de gemeente hier juist weer op teruggekomen. Overal moet nu hetzelfde tarief worden betaald: €1,25 per uur.

Wie dat niet betaalt, kan een boete verwachten van tegen de zestig euro. Een ploeg parkeeragenten van de gemeente stroopt dagelijks het centrum af op zoek naar mensen die niet hebben betaald, of te laat terug zijn bij hun auto. Het is wijd en zijd bekend: in Beverwijk kun je maar beter voldoende euro’s in de parkeerautomaat gooien, anders heb je zo een bon. Hoewel dat laatste sinds de invoering van gsm-parkeren wel minder is geworden.

Drastisch

In het kader van de vernieuwing van de Breestraat hebben de winkeliers de gemeente opgeroepen om een drastische stap te maken om het winkelen aantrekkelijker te maken in Beverwijk: het afschaffen van het betaald parkeren.

Dat lokt meer klanten naar het centrum, denken ze. De winkeliers worden in deze mening ondersteund door de bekende ’winkelprofessor’ Cor Molenaar, die dit ook propageert. Op z’n Beverwijks hebben de winkeliers de gemeente verzocht om hierin mee te gaan. ,,Ruk die parkeerpalen uit de grond!’’ werd tijdens een bijeenkomst in het stadhuis geroepen.

Kost gemeente geld

Misschien gaat dit nu gebeuren. Het college heeft vier scenario’s laten opstellen door de verkeersambtenaren. Allemaal hebben ze financiële consequenties voor de gemeente en voor het publiek. Gratis parkeren is voor de gemeente zelf allerminst gratis, blijkt hieruit.

De parkeereuro’s leveren de gemeente per jaar zo’n twee miljoen euro op. Ook het eerste uur gratis parkeren kost de gemeente al snel tonnen per jaar. Moet je het daarom niet doen? Daarover moet de gemeenteraad nog debatteren. Dat gebeurt op 8 oktober tijdens een carrouselvergadering in het stadhuis, waarbij het publiek mag meepraten.

De krant zal zowel op papier als op de website regelmatig verslag doen van de tussenstanden. Over twee weken presenteert Dagblad Kennemerland het eindresultaat van de enquête aan de gemeenteraad van Beverwijk.

App-gebruikers kunnen de enquête hier invullen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.