Tango en rocky popsongs tijdens laatste Zomer op het Plein

Een vol Canadaplein luistert naar het ensemble van Carel Kraayenhof: ’Ontroerend, troostend en met de neus op de feiten’. Foto JJfoto/Jan Jong© Foto JJfoto/Jan Jong

Sophie Jurriaans
Alkmaar

Met de virtuoze bandoneonklanken van Carel Kraayenhof kwam zaterdagavond een einde aan de zomeravondconcerten op het Canadaplein. De vijftiende editie van ’Zomer op het Plein’ werd zondagmiddag definitief afgesloten door Douwe Bob, volgens Radio 3FM de ’Beste zanger van Nederland’.

’Ontroerend, troostend en met de neus op de feiten’. Met deze woorden werden Kraayenhof en zijn ensemble aangekondigd en die belofte werd ruimschoots waargemaakt. De veelvuldig onderscheiden bandoneonist ziet kans het publiek mee te nemen in een heel scala van emoties.

Zijn tango’s zijn lichtvoetig, maar stralen tegelijk vastberadenheid en trots uit. Soms is het melancholiek met een relativerende glimlach, dan weer wordt de onpeilbare tragiek van het leven voluit zichtbaar. En dan is er natuurlijk de ultieme bandoneonvoering waarmee hij tranen ontlokt. Een ijle, glaszuivere noot die ongemerkt naar mineur buigt.

Vrijheidsthema’s

Kraayenhof deed werk van zijn cd ’Liberación’, geïnspireerd door actuele en historische vrijheidsthema’s. Zo is er een stuk over de 80-jarige oorlog. Een Spaans galjoen met soldij vergaat voor de kust van Ierland en een Nederlandse schipper bergt de buit. Ierse folk vermengt zich met dreigend oorlogsrumoer. De muziek wordt verhalend, filmisch haast.

Maar complexe stukken worden meteen gevolgd door vrolijke wijsjes. Zo wordt het publiek prettig heen en weer geslingerd van het een in het ander. En helemaal achteraan op het volle plein, tegen de pui van De Vest, danst één liefdespaar mee op de tango. Dik in de zestig. Intens en intiem.

Zondagmiddag is het publiek een slag jonger. Het begint met Peter van Vleuten en Helen Botman. Mooie meerstemmige Americana. Zoetgevooisd en melodisch. Neil Young’s ’Old Man’, maar ook volop eigen nummers.

Douwe Bob tenslotte, swingt dat het een lust heeft voor een stampvol plein. Rocky popsongs, die zelfs herinneringen oproepen aan de gouden tijd van het genre, de sixties en seventies. Soms hoor je in de verte zowat Dylan, Lennon, Jefferson Airplane. Maar dan in een eigentijds jasje. Een vol, verzorgd geluid, aangedreven door een fantastische stem.

Hij doet nummers van zijn cd ’Pass it on’. En dat is meteen een tip voor de ’oudere jongere’ die vanuit vroeger de stap wil maken. Snel naar de platenzaak, want Douwe Bob bewijst dat ook nu nog onvergetelijke muziek wordt gemaakt. Fris van de lever.

Zomerstorm

En met dit optreden kwam een eind aan een geslaagd seizoen van ’Zomer op het Plein’. Organisator Henk Foekema blikt tevreden terug op de acht weekeinden, met als enige dissonant de zomerstorm van 25 juli. ,,We willen een programma bieden in de volle breedte. Elke Alkmaarder moet iets van zijn gading kunnen vinden. Daar zijn we opnieuw in geslaagd.’’

Foekema schat dat in totaal ruim 20.000 mensen de concertreeks bezochten. ,,Vooral de zaterdagavond is explosief gegroeid.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.