Oud Twisk biedt ook veel nieuws (7 km)

Monumentendorp Twisk, de historische parel van het West-Friese platteland, biedt meer dan verbazingwekkend veel adembenemende stolpboerderijen. Wie zich niet beperkt tot de eeuwenoude bebouwing, maakt buiten het dorp kennis met verrassende, nieuwe ontwikkelingen.

Wandelend proeven aan zich vernieuwend Twisk. Toch beginnen we geheel in stijl. Het historische startpunt is het Coenplein. Het oudste nieuwbouwtje ongeveer halverwege de Dorpsweg is vernoemd naar Hoorns grootste én beruchtste zoon, Jan Pieterszoon Coen.

Of deze barbaarse VOC-koning in Twisk is geboren blijft onzeker, maar verwekt zal hij hier wel zijn geweest.

Het Coenplein is te vinden tegenover de monumentale Noordervolkerhoeve, op nummer 85. De meeste huisnummers in het oude Twisk hebben een letter als voorvoegsel. De K van Kom herinnert aan de tijd dat het dorp geen straatnamen kende. De K heeft in Twisk elke vernieuwingsdrift overleefd.

Vanaf het Coenplein wandelen we linksaf de Dorpsweg op. Langs juweeltjes van stolpen als Weizang, Lindehoeve en Essenburg komen we bij K 41, waar we rechtsaf gaan.

Het Hornderpad loopt gelukkig niet meer dood. Het is voor wandelaars en fietsers doorgetrokken richting Westfriese Omringdijk – met daarachter verscholen de Wieringermeer, onze enige Zuiderzeepolder.

Het Hornderpad, aangelegd langs de Hornsloot, is voor een deel bedekt met schelpen. Deze knisperende verharding is ook voor rolstoelers prima te berijden.

Aan het einde van het Hornderpad voert de route rechtsaf, de Mijnsherenweg op. Wie een stukje linksaf gaat, kan een kijkje nemen in het nieuwe Wil Hartog Museum. ’De Witte Reus’, Nederlands succesvolste motorcoureur, heeft een eigen museum. Vol met trofeeën én de winnende TT-motor van 1977.

Dit levenswerk van een groepje vrijwilligers - fans van vroeger - staat op het terrein van Hartogs bedrijf, een grasdrogerij (heerlijk te ruiken op deze zomeravond!). Bezoek moet vooraf bellen (0229-582289/581901).

De Mijnsherenweg leidt pal langs een andere nieuwe ontwikkeling bij Twisk. Waterberging, natuur en recreatie bijeen op een oppervlakte van 38 hectare. Het Marepad (alleen voor wandelaars en fietsers) is de zuidelijke grens van een verzameling drassige gebieden, samengevat onder de noemer Waterberging Twisk.

Als een magneet trekken deze gebieden vogels aan. Het kan er krioelen van allerlei steltlopers zoals bonte strandloper en bontbekplevier. Ook veel eenden en lepelaars.

Een levenslustig gesnater. Maar of de omringende boeren daar ook vrolijk van worden? De zomergasten beperken zich namelijk niet tot eigen terrein.

Het Waagpad (voor een kortere route terug naar Twisk, uitkomend in het nieuwste nieuwbouwtje, Plan Fostedina) laten we rechts liggen. We vervolgen het Marepad en stappen op het eind rechtsaf de Noorderweg op. Hier mogen ook auto’s, dus goed linkslopen. Je waant je in vroeger tijden als het museumtrammetje van Hoorn naar Medemblik voorbij tuft.

Lekker fantaserend over De Beulakker (zo heet een doodlopend weggetje links, nabij de Galgeweg) bereiken we weer de Dorpsweg.

’Uitzicht op Zee’ zien we nog net staan op een huis aan de Noorderweg als we rechtsaf gaan. Geen druppel water te bekennen. Dat klopt. De naam duidt op de buren, de familie Zee.

Ook zo’n mooie hersenbreker direct daarna is de naam van de stolp K 182, Berakha. ’Niets zonder Gods zegen’, in het Hebreeuws. Spreek uit als ’bregga’.

Onder deze naam zijn de nieuwe bewoners er een zorgboerderij begonnen. Wie hen toevallig treft, hoort een heel inspirerend verhaal.

Laat dat verhaal, op weg naar het Coenplein, op je inwerken in restaurant ’t Twiskerslot (op K 159, alleen za en zo vast open vanaf 12 u) of op K 138, in de Koffiecorner van Hubo Rempt (niet alleen koffie!), open ma 13-18 uur, di, wo, do, vrij 9-18 u, za 9-17 u.

Ed Dekker

Begin- en eindpunt: Coenplein, t.o. Dorpsweg K 85

Lengte wandeling: zeven kilometer

Openbaar vervoer: De Opstapper van Connexxion (regelen via 088-3394981)

Horeca: ’t Twiskerslot, Koffiecorner Hubo Rempt

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.