Rest gevangenissen Heerhugowaard nu ook dicht

Heerhugowaard

De twee resterende gevangenissen van Heerhugowaard moeten ook dicht. In het hele land is te veel celcapaciteit zodat er in totaal zeven penitentiaire inrichtingen sluiten.

In Heerhugowaard staan de gevangenissen Zuyder Bos en Amerswiel. Daar werkt ongeveer 300 man. Bij een vorige inkrimping, drie jaar geleden, sloot Westlinge. Dat is nu het asielzoekerscentrum.

Justitie denkt dat er in 2021 drieduizend plekken onbezet zullen zijn in het gevangeniswezen en de vreemdelingenbewaring.

Personeel van de betrokken gevangenissen is maandagmiddag meegedeeld welke inrichtingen sluiten. Het huis van bewaring in Zwaag is daar niet bij. Wel staat ook het uitzetcentrum in Ter Apel op de lijst.

Burgemeester Han ter Heegde die drie jaar geleden een succesvolle campagne aanvoerde om de Heerhugowaardse inrichtingen open te houden, bevestigt het nieuws. Navraag heeft hem geleerd dat de beslissing voor het zomerreces definitief moet worden.

Formeel gaat het om een voorgenomen sluiting. Er komt nog een landelijke conferentie over het wegwerken van de overcapaciteit. Volgens Ter Heegde is de OR in Heerhugowaard net als in 2013 van plan om de sluiting aan te vechten. Hij zelf is ook bereid om weer de barricaden op te gaan. Ter Heegde noemt Zuyder Bos en Amerswiel de meest moderne en innovatieve inrichtingen van Nederland met het hoogste percentage aan succesvolle resocialiseringen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen