Amsterdam volgens Annie M.G. Schmidt

Jan Vriend

Amsterdam krijgt dit najaar een nieuwe attractie: de Annie M.G. Schmidt-wandeling. Kleinkunstkenner en wandelgids Daan Bartels neemt liefhebbers mee langs de plekken waar de schrijfster woonde en werkte. De eerste wandeling staat gepland op zondag 4 oktober.

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) kwam in 1936 naar Amsterdam. Ze werkte er aanvankelijk als bibliothecaresse. In 1946 werd zij documentaliste bij Het Parool, waar collega's bij een personeelscabaret al snel haar schrijftalent ontdekten. Hoewel Schmidt ook lange tijd buiten Amsterdam woonde, bleef zij de hoofdstad trouw. De laatste jaren van haar leven woonde ze aan de rand van het Vondelpark.

De wandeling van Daan Bartels leidt langs de huizen waar de schepper van Jip en Janneke woonde, langs theaters waar haar musicals te zien waren en langs plekken die haar inspireerden. Onderweg vertelt de gids het levensverhaal van de schrijfster en brengt hij versjes en liedteksten in herinnering. ,,Natuurlijk ben ook ik groot geworden met de kinderversjes van Annie M.G. Schmidt'', vertelt Bartels. ,,Later leerde ik haar cabaretteksten en musicals kennen, waarvan veel liedjes zijn uitgegroeid tot klassiekers. Annie heeft met haar werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse cultuur en ze voelde zich een op en top Amsterdammer. Vandaar nu een stadswandeling om haar te eren."

De zoon van Annie M.G. Schmidt is enthousiast over het initiatief en steunt de wandelplannen van Bartels van harte.

Wandelgids Daan Bartels ontwikkelde eerder kleinkunstwandelingen rondom Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Liesbeth List. De Annie M.G. Schmidt-wandeling is bijna acht kilometer lang en start bij het Centraal Station. De tocht eindigt na ongeveer drie uur - inclusief een korte pauze - in de buurt van het Leidseplein. Deelnemen kost vijftien euro.

Aanmelden voor de wandeling kan via www.hetlied.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.