Tijdreis IJmuiden op loopfiets

Blaauwbroek, Vreman en Schrijver met de loopfiets bij Ship.© foto United Photos / Paul Vreeker

Cees de Geus
IJmuiden

Een tijdreis, dat is het. Het nieuwe arrangement dat lezers van deze krant op een even comfortabele als energieke loopfiets langs de oudste en de jongste plekjes van IJmuiden voert. En passant wordt een hardnekkig vooroordeel om zeep geholpen: de kustplaats is niet alleen interessant, spannend en dynamisch, maar hier en daar ook verrassend mooi.

IJmuidenaren weten het zelf ook: hun woonplaats behoort niet tot de mooiste van Noord-Holland. „Maar dat neemt niet weg dat er genoeg mooie plekken zijn die eerst de Tweede Wereldoorlog en daarna de wederopbouw hebben overleefd”, verzekert Marlenne Schrijver. Ze kan het weten, want als een van de drijvende krachten achter de wandelroute ’Ontdek Oud-IJmuiden’ verzorgt ze regelmatig rondleidingen door het oudste deel van IJmuiden. „De geschiedenis van de plaats is bovendien fascinerend. Moet je je voorstellen: voor 1865, toen de aanleg van het Noordzeekanaal begon, was hier nog niets. Alleen maar duinen en de in cultuur gebrachte duinvallei De Breesaap…”

Terwijl een kleine olietanker langzaam voorbij glijdt, richting de Noordersluis en daarna Amsterdam, wijst Jelle Blaauwbroek op het dakterras van ’zijn’ knalrode Sluis Haven Informatie Punt (Ship) om zich heen. „En ruim 150 jaar later wordt hier de grootste zeesluis ter wereld gebouwd en is IJmuiden de toegangspoort van een van de meest bedrijvige, dynamische en innovatieve gebieden van Nederland: het Noordzeekanaalgebied.”

Potentie

’Rauw aan zee’ is de slogan van IJmuiden. Evelien Vreman speelde vorige maand in op de toeristische potentie van de kustplaats, door Kennemer Loopfiets te beginnen: een van de eerste verhuurbedrijven van loopfietsen in Nederland, gevestigd aan de IJmuider Kennemerlaan. „Door op de loopband van een elektrische loopfiets te wandelen, kun je een snelheid ontwikkelen tot wel 25 kilometer per uur”, legt ze uit. „Tenzij je heel slecht ter been ben, kan iedereen er op uit de voeten. En: je kunt met een loopfiets in korte tijd een veel grotere afstand overbruggen dan te voet.”

Oud-IJmuiden, Ship, de loopfiets… Schrijver, Blaauwbroek en Vreman namen vrijwel tegelijkertijd contact met elkaar op. „Het momentum was er”, vermoedt Blaauwbroek. „De loopfiets was precies wat we nodig hadden om Oud-IJmuiden en Ship met elkaar te verbinden en een pracht van een arrangement samen te stellen.”

Schrijver knikt. „De voormalige spoorlijn van IJmuiden naar Haarlem, de prachtige architectuur en historie van Oud-IJmuiden, de visafslag, de havens, de vier oude sluizen, de bouw van de nieuwe sluis, de permanente tentoonstelling in Ship… Alsof de loopfiets op zich niet al bijzonder genoeg is, maak je er in vier uur tijd een complete tijdreis op.” Blaauwbroek wijst naar Tata Steel en Crown Van Gelder. „Na afloop weet je alles van dit fascinerende gebied, dat zijn inwoners én bezoekers veel meer te bieden heeft dan veel mensen denken.”

Verrassend

De tocht begint en eindigt bij Kennemer Loopfiets. Zowel in Oud-IJmuiden als in Ship is een gids bij het arrangement inbegrepen. „Het is niet alleen een verrassend leuke en leerzame middag, maar je bent ook nog eens een paar uur lang op een unieke manier heel sportief bezig”, belooft Vreman.

In de verte kiest een visserstrawler het ruime sop. De kleine tanker glijdt de Noordersluis in.

Schrijver: „Ik durf te stellen dat dit een van de meest zintuigelijke arrangementen van Nederland is. Er valt namelijk niet alleen ontzettend veel te zien en te horen maar ook heel veel te ruiken, met de zilte zeelucht voorop.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.