Zandtemer heeft hulp van Hendrickx in conflict met Rabobank

Martijn Gijsbertsen
't zand

Zandtemer zakenman Piet Warmerdam, wiens imperium met een mechanisatiebedrijf, horecaondernemingen en uitzendbureaus failliet is geraakt, heeft Jelle Hendrickx in de arm genomen om zijn financiële conflict met Rabobank te beslechten.

Met hulp van Hendrickx, bekend vanwege zijn bemiddelende rol in de DSB-affaire rondom ex-AZ-voorzitter Dirk Scheringa, hoopt Warmerdam executieverkopen van zijn woonboerderij in ’t Zand, drie bedrijfpanden in Breezand en ’t Zand, restaurant ’t Duinpannetje (Groote Keeten) plus twee beleggingswoningen in Breezand en Oudesluis te voorkomen.

Hierover zou dinsdagochtend een kort geding dienen bij de Alkmaarse rechtbank. Dat is in allerijl door Warmerdam afgeblazen nu partijen weer in gesprek zijn over een oplossing voor een schuld van 2,5 miljoen.

Voorkomen dat onroerend goed via executieverkopen (op 19 en 25 september) dik onder de prijs wordt verkocht. Zoals in de ogen van al is gebeurd met zijn horecabedrijven Bloemenlust in Breezand, De Boemerang en De Bollenhoek in Anna Paulowna.

Dat zou, naast het kunnen blijven wonen in zijn boerderij aan de Korte Belkmerweg in ’t Zand, de inzet zijn geweest van de rechtszaak tegen Rabobank.

De gesprekken over het afwikkelen van een bankschuld zijn hervat. Voorstel dat nu op tafel ligt, is enkele bedrijfspanden ongedwongen in de etalage te zetten, zodat reële marktprijzen worden betaald en Warmerdam ’netjes kan afbouwen’.

Een claim van 4,5 ton van een afnemer van een lelieplantmachine blijkt het begin van het einde voor het imperium van Warmerdam te hebben ingeluid.

De klant liet beslag leggen, waardoor mechanisatiebedrijf Antha van Hienen in Breezand niet langer aan betalingsverplichtingen kon voldoen.

Kort daarna bevroor Rabobank alle rekeningen van zijn ondernemingen, omdat Warmerdam weigerde papieren te tekenen waarbij de BV’s onderling aansprakelijk zouden worden gesteld voor elkaars schulden.

Daardoor kon hij niet bij zijn geld, betaalde ook geen hypotheek en belandde financieel van de regen in de drup.

Of er nu inderdaad een oplossing aan de horizon gloort, wil Rabobank vanwege de ’privacy van de klantrelatie’ niet zeggen. Wel bevestigt een zegsman dat partijen sinds kort weer met elkaar aan tafel zitten.

,Wanneer niet wordt ingegaan op het aanbod dat nu is neergelegd, dan heeft Rabobank echt iets uit te leggen’’, stelt Hendrickx.

De oprichter van stichting Krediet Verdriet en digitale schandpaal voor bankiers Bankboeven.nl heeft meer dan honderd klachten van ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in soortgelijke situaties ontvangen.

Hendrickx noemt de zaak van Warmerdam een ’prioriteitendossier’ en zijn behandeling tot dusverre ’niet handig’.

,,Hij staat net als veel andere ondernemers met zijn vingers tussen de deur. Terwijl je geen hogere wiskunde hoeft te hebben gestudeerd om het knap te regelen.’’

Hendrickx heeft er vertrouwen in dat de kwestie Warmerdam een bevredigende afloop krijgt.

,,Wanneer hij meer tijd krijgt, is-ie vindingrijk genoeg om meer schade te voorkomen en zijn toekomst te organiseren. Hij wil verkopen, maar niet voor een habbekrats.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.