Marktkoopman Rien neemt afscheid van Hoornse markt

Rick Millenaar neemt afscheid van marktkoopman Rien Vleesch Du Bois: ,,Ik zal hem echt missen!”

Rick Millenaar neemt afscheid van marktkoopman Rien Vleesch Du Bois: ,,Ik zal hem echt missen!”© Foto Henk de Weerd

Rien in zijn jonge jaren.

Rien in zijn jonge jaren.© Eigen foto

1 / 2
Ronneke van der Genugten
Hoorn

De klanten hebben er duidelijk meer moeite mee dan Rien Vleesch Du Bois zelf. Na 52 marktjaren neemt de Enkhuizer groenteboer zaterdag in Hoorn afscheid van de markt. Hij is nu 68, een mooie leeftijd om te stoppen. „Het is mooi geweest.” De groente- en fruitkraam in Hoorn wordt onder een andere naam voortgezet door zijn zwager Henk Overmars, maar de markten in Medemblik, Bovenkarspel en Enkhuizen moeten het voortaan helaas stellen zonder Rien’s Team.

„Het voelt voor mij echt als bevrijdingsdag”, glimlacht Rien. Zaterdagochtend stapte hij extra vrolijk zijn bed uit voor deze mijlpaal. „Natuurlijk is het emotioneel. Er zijn zelfs klanten die een traantje wegpinken. Mijn kinderen, die toch allemaal een drukke baan hebben, zijn er vandaag ook bij voor emotionele steun. Maar mijn vrouw Jorian en ik hebben er echt vrede mee.”

Even zag het ernaar uit dat dochter Yaron de zaak zou overnemen, maar dit besluit werd teruggedraaid. „Ik vond het best moeilijk”, vertelt dochterlief openhartig. „De markt draaien is fysiek zwaar. Als vrouw kan ik geen mannenwerk doen. Als ik door zou gaan, zouden mijn ouders ook niet kunnen stoppen. Omdat ze mij dan toch weer gaan helpen. Ik vind dat zij echt moeten genieten van hun welverdiende pensioen. Mijn pa heeft vijf bypasses gehad en een hartinfarct. Mijn ma is toen fulltime in het bedrijf gestapt. Dankzij een wonder is mijn vader er bovenop gekomen. Hij lag echt kantje boord en heeft maanden in het ziekenhuis doorgebracht. Zonder de hulp van mijn moeder was het nooit gelukt om het bedrijf voort te zetten. Ik heb zoveel bewondering voor ze, dat ze ondanks alles zijn doorgegaan.”

Spinazieacademie

De geboren Horinees was 16, toen hij de wereld van groente en fruit binnenstapte. „Mijn vader stierf op jonge leeftijd. Mijn stiefvader Kees Ruiter was groenteboer. Je kiest hier niet voor, het gaat eigenlijk vanzelf. Ik heb alleen de spinazieacademie gevolgd, de rest heb ik achter deze kraam geleerd. Ja echt, deze kraam. Die stamt uit 1800-nog wat. Maar hij ziet er nooit hetzelfde uit. Het is elke keer spannend als je ’s morgens begint met opbouwen. Wat komt waar te liggen, en je bent ook afhankelijk van het weer. Dat is ook de charme van deze handel. Het omgaan met mensen, de afwisseling van de seizoenen, en de variatie in het aanbod van zomer- en winterfruit en groenten.”

In al die jaren heeft Rien de meest exotische fruitsoorten op de markt weten te brengen. „Ik weet nog dat de mensen zich voor het eerst aan champignons waagden. ’Moet ik dan echt een paddenstoel eten’. Haha, ze gruwelden ervan. Dat is denk ik wel onze kracht geweest. We brengen veel nationaliteiten bij elkaar. Mijn vrouw maakt recepten, waardoor Nederlanders leren hoe ze een bepaalde vrucht of groente kunnen uitproberen.”

Voormalig marktmeester Bram Klay komt naar de kraam om afscheid te nemen. Een klant kijkt verschrikt op. ,,Stop je ermee dan?’’ vraagt hij verbaasd. „Dat is Rick Millenaar”, stelt Rien hem even voor. „Een Canadees en ijshockeyer.” Rick vertelt: „Rien was de eerste die aan mij vroeg waar ik vandaan kwam, door mijn accent. Hij verkocht mij veel meer dan groente en fruit. Ik heb heel veel van hem over Nederlandse eetgewoontes geleerd.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen