Gemeente Zaanstad pakt criminele horeca aan

Ivo Laan
Zaanstad

De gemeente Zaanstad is bezig met het weigeren van twee horecavergunningen en het intrekken van drie andere al bestaande horecavergunningen. Dat gebeurt als onderdeel van de strijd tegen ondermijning van de rechtsstaat. De gemeente en de politie werken de laatste tijd nauw samen om de verweving tussen de onderwereld en de bovenwereld aan te pakken.

Het witwassen van crimineel geld via horeca loopt op die manier spaak. Om welke horecagelegenheden het gaat, heeft de gemeente niet bekendgemaakt.

Daarnaast is de Russische Buurt al een tijdje onderwerp van onderzoek. Er zijn al meerdere malen invallen gedaan op verdachte plekken. Dat heeft tot nu toe tot twee signalen van uitbuiting geleid.

Negen mensen zijn uit de basisadministratie geschrapt van de gemeente en er zijn zes adressen waar de gemeente nader onderzoek gaat doen, zo meldt burgemeester Vreeman in een brief aan de gemeenteraad.

Om te voorkomen dat er ondermijning plaatsvindt, heeft interim-burgemeester Vreeman zijn vroegere korpschef van de politie Zaanstreek-Waterland ingeschakeld om de gemeente te adviseren.

Gerard Huijser van Reenen doet dit advieswerk vrijwillig en niet tegen betaling, zo meldt Vreeman. Huijser van Reenen maakte zich onsterfelijk toen hij in zijn vlak na zijn aantreden als korpschef in zijn vrije tijd een fietsendief wist te arresteren op station Wormerveer.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.