’Kippenvel toen ik las van rehabilitatie paskamermoord’

1 / 2
Zaandam

Niet meer dan gerechtigheid maar veel te laat. Zo reageert oud-marktkoopman Sjef Peters op het nieuws dat oud-rechercheur Sjoerd Bos afgelopen week postuum gerehabiliteerd is door de politie vanwege zijn rol in het onderzoek naar de paskamermoord in 1984.

Peters stapte destijds naar de politie omdat hij op de compositietekening een van de werkelijke daders herkende, maar dat zou vele jaren later pas blijken.

Nooit eerder deed Peters zijn verhaal in het openbaar. ,,Ik kreeg kippenvel toen ik las over de rehabilitatie van Bos’’, zegt Peters. De inmiddels overleden rechercheur had al die tijd een van de juiste daders in het vizier gehad, onder andere door de getuigenis van Peters die destijds op de markt stond in Zaandam. Door tunnelvisie gingen de leiding van de politie en openbaar ministerie achter Rob van Zaane aan en niet achter Kemal Erol die in 2002 na nieuw DNA-onderzoek werd ontmaskerd als een van de daders. ,,Ik herkende Kemal in de tekening, hij stond naast mij op de markt in Zaandam. De rechercheurs sloegen aan omdat ik vertelde dat ik alleen wat miste op de compositietekening: namelijk een pukkel op zijn wang. Toen wisten ze het zeker.’’

Na de moord op Sandra van Raalte zag Peters Kemal nooit meer op de markt. Ook een teken aan de wand. Maar door de leiding van de politie was het vizier gericht op Van Zaane die zelfs werd veroordeeld. Dat verbaasde Peters enorm. Pas in hoger beroep werd hij vrijgesproken. De marktkoopman hoorde in de tussentijd niets meer. ,,Nooit, nooit, nooit heeft de politie me nog gebeld.’’ Woest is hij dat het zo lang heeft geduurd voordat er eerherstel kwam vanuit de politie voor rechercheur Bos. Die werd namelijk ontslagen. ,,Voor de nabestaanden moet dat ook onverteerbaar zijn geweest. Die rehabilitatie had veel eerder moeten gebeuren.’’ De moeder van Sandra van Raalte heeft het ook niet meer mee kunnen maken. Zij is op 5 februari dit jaar overleden. In 2002 liet zij het onderzoek nog heropenen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.