Trio schakers deelt winst

Peter Couwenhoven
Schagen

Het eerste Schager Rapid kampioenschap in Slot Schagen telde veertig deelnemers. En dat aantal schakers stemde de organiserende vereniging Magnus tevreden.

Dit soort toernooien is voor de subtop aantrekkelijk. Zij stropen ze af om een graantje mee te pikken van de geldprijzen die te verdienen zijn. Naast FIDE meester Hing Ting Lai, de Nederlands jeugdkampioen die het toernooi won, sierden nog drie titelhouders de deelnemerslijst. Grootmeester Erik van den Doel, plus de internationale meesters Manuel Bosboom en Piet Peelen, Daarnaast een flink aantal spelers uit de regionale top. In zijn slotwoord tijdens de prijsuitreiking deed Warner de Weerd ook mede namens sponsor Verheul Huis en Hypotheek de toezegging dat voor volgend jaar budget gereserveerd zal worden voor een tweede editie.

Sterk

Het toernooi kende een sterk deelnemers veld. Volgens verwachting ging de strijd om de toernooiwinst tussen de vier titelhouders waarbij de beslissing pas in de laatste ronde viel. Hing Ting Lai leek na zijn overwinning in de vijfde rond op Erik van den Doel op hoofdprijs van 250 euro af te gaan.

In de laatste ronde liep hij tegen zijn eerste nederlaag aan. Manuel Bosboom, ook wel het snelschaakbeest genoemd, had in de tweede ronde al averij opgelopen met zijn ontsnapping naar remise tegen Marc Helder waarna in de vijfde ronde Piet Peelen zijn collega meester eveneens een half punt afsnoepte en Bosboom met een punt achterstand aan de slotpartij begon.

Daarin toonde de oude meester geen mededogen voor zijn jonge opponent die zijn eerste nederlaag incasseerde en Bosboom langszij zag komen. Erik van de Doel profiteerde van de misstap van Lai en kwam eveneens op zes punten waarmee zijn toernooi, waarop hij geen stempel wist te drukken, toch nog een goed einde kreeg. Lai werd door een betere Sonneborn score, deze score is de optelsom van de punten van de tegenstanders, tot winnaar uitgeroepen maar de geldprijzen werden gedeeld. Met vijf punten deelden Enrico van Egmond en Cees van der Zee de vierde plaats.

Reünie

Voor veel spelers zijn deze toernooien een reünie. Natuurlijk komen ze om een partij te spelen en liefst te winnen, maar dat valt met de beperkte bedenktijd van een kwartier niet mee. Menig teleurstelling is het resultaat. Twee zetten voordat er mat in het verschiet ligt , kan de tijd worden overschreden met een onverbiddelijke nul op de scorelijst. Gelukkig zijn er veel lotgenoten waarmee het leed gedeeld kan worden. Het spreken van oude bekenden is minstens zo belangrijk en bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer. Zo ook in het Slot waar veel oude banden werden aangehaald.

Arno de Visser, boegbeeld van Magnus uit vervlogen jaren toen er nog om het Noordkop kampioenschap gestreden werd wat hij veelvuldig veroverde, woont al jaren in Hilversum maar kwam voor deze gelegenheid naar Schagen. Inmiddels 86 jaren jong, oud wil hij niet horen: ,,Ik ben fit en gezond. Komt doordat ik nog steeds tennis”. Aan zijn opgewektheid is niets verloren gegaan, tussen de partijen door heeft hij zijn woordje klaar en wil delen wat er op het bord is voorgevallen. Met twee remises en twee winstpartijen was hij meer dan tevreden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.