Gemeenten gaan aan de slag met huurmarkt

Tanja Koopen
Bovenkarspel

Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland hebben gezamenlijk het overleg opgepakt met de drie corporaties in hun gemeente om de nood op de huurmarkt in Oostelijk West-Friesland te lenigen.

Vorige maand stuurde directeur Ab Gieling van de Woonschakel een brandbrief naar de West-Friese gemeenten.

Op sommige vrijkomende huurwoningen wordt door honderden woningzoekenden gereageerd. Die druk op de huurmarkt groeit de komende jaren naar verwachting, als het Rijk verlangt dat meer asielzoekers onderdak moeten krijgen.

Dus moet snel gebouwd worden, aldus Gieling en dus moeten de gemeenten locaties aanwijzen. Wethouder Bart Nootebos van Stede Broec, een van de gemeenten waar de druk het grootst is, heeft de handschoen opgepakt. Hij benadrukt dat zijn gemeente al aardig wat extra huurwoningen bouwt, bijvoorbeeld in Oosterweed.

Maar de komende jaren is meer nodig en snel ook. Dus trekken de SED gemeenten hierin samen op. Gisterochtend was er overleg met de Woonschakel, Welwonen en het Grootslag. ,,Voordat we specifiek locaties kunnen aanwijzen willen we het probleem in kaart brengen. Want mik je op ouderen of jongeren? Permanent of tijdelijk? Wij hebben de indruk dat er in Stede Broec vooral behoefte is aan kleine eengezinswoningen. Maar dat de urgentie hoog is snappen we.’’

Nootebos hoopt eind januari, begin februari in beeld te hebben waar de pijn het grootst is. Vervolgens wil hij samen met de corporaties richting politiek. Hij verwacht dat uiteindelijk iedere gemeente voor zich plannen zal ontwikkelen.

Gieling heeft nog geen officiële reactie op zijn brandbrief, maar is blij met de eerste stap. ,,Ik begrijp het politieke aspect en dat de gemeenten nu inventariseren hoe hoog de nood is. Maar die is hoog. De gemeenten stellen nu een lijst met locaties op, maar wij houden de vinger wel aan de pols. Half januari hopen we op een respons, want het gaat ons uiteindelijk om het resultaat. Wat wij willen zijn locaties waar we aan de slag kunnen. We oefenen geduld, maar het kan ons niet snel genoeg gaan.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen