Groot gevaar bij thuistests voor soa’s

Internet redactie
Amsterdam

Soa Aids Nederland slaat alarm over de wildgroei aan soa-tests (op seksueel overdraagbare aandoeningen) die thuis gedaan kunnen worden.

Deze zijn onbetrouwbaar of zijn niet de juiste voor de persoon in kwestie. De begeleiding schiet meestal ernstig tekort, wat tot grote risico’s kan leiden.

Dat zegt professor Jan van Bergen van Soa Aids Nederland. Naar schatting worden per jaar enkele duizenden thuistests afgenomen. „Op internet zie je steeds meer aanbieders die tegen soms hoge prijzen de tests verkopen. Op uitzonderingen na nemen zij de kwaliteitsbewaking en begeleiding niet serieus genoeg. Ga liever naar de huisarts of de GGD, dat is betrouwbaarder.”

Voor thuistests zijn een zelf uit te voeren uitstrijkje, urine of een paar druppels bloed nodig. „Doe-het-zelftests waarbij je thuis de uitslag aflezen kan, zoals bij een zwangerschapstest, zijn merendeels onbetrouwbaar”, onderstreept Van Bergen. „Met misschien als enige uitzondering de hiv-test via Time2Test.nl.”

Bij andere thuistests is eigenlijk sprake van thuisafname en wordt het monster naar een erkend lab gestuurd, die de uitslag een dag later terugstuurt. Dit soort zelftests is al iets betrouwbaarder, maar kent nog steeds grote risico’s, benadrukt Van Bergen. „De uitslag is niet altijd te vertrouwen als het monster niet precies goed afgenomen wordt.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.