Alkmaar stoot voor miljoenen euro’s af

Alkmaar

Een prijskaartje hangt er nog niet aan: nader overeen te komen heet de omschrijving bij de vraagprijs van de Wittenburg. Een statig en monumentaal pand aan de Noordervaart in Alkmaar en nog niet zo lang geleden de thuisbasis van het gouvernement in Schermer.

Na de fusie met Alkmaar in 2015 raakte het gebouw leeg. Zonde om er niets mee te doen, filosofeerde burgemeester Piet Bruinooge die de voormalige herenboerderij er op zich wel wilde bijhouden.

Te verhuren voor congressen bijvoorbeeld of anderszins. Veel verder dan gemijmer in die richting is het niet gekomen, laat een gemeentewoordvoerder weten. Waarna is vastgehouden aan een andere gedachte: verkopen de boel, een gemeente is nu eenmaal geen onroerendgoedbedrijf.

Met zonder twijfel een opbrengst van vele tonnen of misschien wel een bedrag met zes nullen. Het uit 1899 stammende klassiek aandoende pand, destijds gebouwd voor Kramer Glijnis, komt volgende week op Funda. Glijnis vernoemde het pand naar de Alkmaarse bierbrouwer Coenraad Witte, die eerder op het perceel heeft gewoond.

Behalve de Wittenburg stoot de gemeente de Harmonie op het Doelenveld en Provadja aan het Verdronkenoord af. Deze panden komen op een later moment op de markt.

De Harmonie is nog niet zo heel lang geleden door de gemeente aangekocht voor culturele doeleinden (Yxie) en Provadja (een Rijksmonument uit 1818 en dienstdeed als weeshuis) is recentelijk leeg gekomen na het vertrek van Filmhuis Alkmaar naar de Pettemerstraat, onderdak bij Vue bioscopen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.