In het cameraspoor van Zomerhitte

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 67. Nu iedereen ’Zomerhitte’ gezien heeft en de zomerhitte eraan komt, wordt het tijd voor een speciale filmwandeling op Wolkers-eiland Texel. In samenwerking met de VVV en Independent Films presenteren we de route langs al die fotogenieke filmlocaties die Texel van zijn beste kant laten zien.

Tip: stap op de veerboot en huur een eilandfiets. Na het afmeren bij het eerste stoplicht linksaf en je wandelt/fietst/rijdt langs de duinen richting Den Hoorn. Links zie je, na een minuut of twintig lopen, vanzelf de contouren van de Joost Dourlein Kazerne (1 op kaart) aan de Mokweg, waar de scènes werden opgenomen met de helikopter, die Bob (Waldemar Torenstra)en Kathleen (Sophie Hilbrand) in veiligheid brengt na een onverwachte plotwending.

Je kunt er ook voor kiezen om de weg verder te volgen richting Den Hoorn. Je komt via de Rommelpot (2) vanzelf terecht bij de Jan Aye-weg. Daar zijn diverse achtervolgingsscènes gefilmd op de weg naar de strandopgang. Ook in de buurt van het paviljoen (3), in de duinen en tussen strandpalen 12 en 9, werden de strandscènes met de paravliegers en de vondst van het zeehondje opgenomen.

Vanaf Den Hoorn is het handigst om koers te zetten naar Oudeschild. Daar, in de vissershaven (10), lag de dubbeldeks discoboot annex jacht van slechterik ’de mummie’. De terrasscènes kunnen levensecht nagespeeld worden bij ’De Bonte Hond’ aan de Haven 12. Even verderop, in de Waddenhaven Texel (Haven 26) kun je de discotheek (9) uit de film terugvinden. Voor de kids is daar een piratenspeeltuin (niet in de film, wel de moeite waard).

Vanuit Oudeschild kun je via de Laagwaalderweg richting De Waal. Aan het eind van het dorp neem je de derde afslag op de rotonde (Hoogereind). Bij het kerkhofje bevindt zich aan je linkerhand (Langwaal 2) een groot wit huis (8). Dat is de filmwoning van Kathleen.

En het mooiste stukje Texel bewaren we voor het laatst: met Kathleens huis in de rug pakken we de Polderweg, en daarna de Hoofdweg richting Polder Eierland. Voor het vliegveld linksaf de Muyweg op en die helemaal uitrijden/fietsen/lopen. Ter hoogte van de duinenrij gaat de Muyweg over in de Zanddijk. Wie daar linksaf wandelt (pas op bij het wildrooster) kan een tippel maken naar nummer 2. Daar bevindt zich het ’huisje van Bob’ (4) dat in het dagelijks leven de naam Akiab draagt.

Daar is de meest spraakmakende scène van de film opgenomen. Terugwandelen naar de auto/fiets en dan richting Slufter. Via de Slufterweg terug naar de Postweg en bij afslag 35 de duinen weer in via de Krimweg. Aan het eind bevindt zich links het natuurgebiedje waar één van de vazallen van de mummie de confrontatie met Bob aangaat en zijn einde vindt in een duinbeekje (7). Even verderop ligt strandpaviljoen paal 28. Daar kun je, op de grens van duinen met zee, bijkomen. Wie nog puf heeft kan via het strand naar paal 27 (6) en paal 25 (5) lopen langs fotogenieke plekken die terugkomen in de film, onder meer bij het begraven van de buit in een duinpan.

Gerard van Engelen

De wandelingen variëren in tijd van een half uurtje (De Waal), via één (Den Hoorn) tot ruim twee uur (Eierland).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.