Bewegend Verleden: Brullende motoren op de grasbaan van Alkmaar, 1928 [video]

Actiefoto uit 1921 van één van de eerste grasbaanraces die werd verreden op het gemeentelijk sportpark van Alkmaar.© Collectie Regionaal Archief Alkmaar, Fotograaf onbekend

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: grasbaanraces in Alkmaar.

De start van de race. De motoren brullen en pluimen witte rook komen met kracht uit de uitlaten. Gelukkig staat er een windje richting de hoofdtribunes waardoor het voor het publiek extra spannend wordt. De motoren met daarop hun coureurs worden na het vallen van het startschot door helpers geduwd om snelheid te krijgen.

Op de renbaan van het gemeentelijk sportpark van Alkmaar zijn in de vorige eeuw talloze harddraverijen, wielerwedstrijden en motorraces gehouden. Eerst op gras en later, vanaf 1947, op sintels.

Deze races werden in de begindagen georganiseerd door de locale VVV om het toerisme in de stad te bevorderen.

In 1928 is van één van die motorraces door het nationale filmjournaal een mooi verslag gemaakt dat bewaard is gebleven. We zien in bovenstaande film stoere racemotoren met duizelingwekkende snelheid rondjes rijden over de grasbaan.

Zit de snelheid er eenmaal goed in, dan scheuren de motoren met hoge snelheid en oorverdovend over de grasbaan. Rakelings langs het publiek dat gezien het grote aantal hoeden en petten vooral uit mannen bestaat. Er gaat zichtbaar een golf door de toeschouwers wanneer de motoren passeren.

Het publiek, dat met duizenden is komen kijken, staat er bovenop en geniet van het lawaai en de geur van verbrande olie en warm vet.

De coureurs zijn ware helden die hun leven in de waagschaal stellen voor een eerste plaats!

(Kijk hier naar meer historische films uit de serie Bewegend Verleden)

De baanofficials staan op het binnenveld van de grasbaan. Klaar om te vlaggen wanneer dat moet. Ze roken daarbij een sigaartje. Duidelijk zichtbaar is dat de grasmat nogal te lijden heeft onder het geweld van de motoren. Dit is de reden geweest om in 1947 over te gaan naar een sintelbaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.