Ambulancedienst Noord-Holland Noord: AED's buiten scheelt levens

Ambulancedienst Noord-Holland Noord: AED's buiten scheelt levens

Ron Amesz
de rijp

Enkele honderden AED's die nu nog binnen hangen moeten naar buiten. Dat zegt Martin Smeekes van de ambulancedienst Noord-Holland Noord. Hij wil zorgverzekeraars vragen de benodigde kasten te financieren.

Volgend jaar is er een evaluatie van de burgerhulpverlening in Noord Holland Noord. Maar nu al staat vast dat de bijeenkomst, op 14 januari in schouwburg Het Park in Hoorn, een feestelijke zal zijn.

Graft-De Rijp is van alle gemeente in Noord-Holland Noord waarschijnlijk de veiligste, bij hartfalen. Want daar zitten relatief de meeste hulpverleners en hangen de meeste AED's. Wie een hartaanval krijgt kan in heel Noord-Holland Noord, maar dus zeker in Graft en De Rijp, rekenen op burgerhulp voordat de ambulance arriveert. Dat is belangrijk want de eerste zes minuten zijn voor de overlevingskansen essentieel.

De bijeenkomst in Hoorn is een terugblik op de afgelopen drie jaar. ,,Nu al staat vast dat we de komende drie jaar verder willen gaan'', zegt Martin Smeekes die verantwoordelijk is voor de ambulance dienst in Noord Holland Noord. ,,Er zijn een paar honderd AED's die niet 24 uur beschikbaar zijn. Ze hangen in gemeentehuizen of bij bedrijven en zijn alleen tijdens kantoortijden bereikbaar.'' Hij wil dat die buiten komen te hangen en gaat zorgverzekeraars vragen de kasten die daarvoor nodig zijn te financieren.KOOS REITSMA

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.