Aardschok in Den Helder roept veel vragen op
Een marinier bekijkt de zwaar gehavende zeemijn die een eeuw in zee heeft gelegen.
Het was het gesprek van de dag donderdagavond en vrijdag in Den Helder. Rond vijf uur werd donderdag een aardschok gevoeld.
,,We stonden met veel buren op straat na de klap’’, meldt een bewoonster van de Indische buurt aan de redactie. ,,Iedereen had de klap gevoeld. Wat is er gebeurd?’’
Bekend was dat er overdag bij Texel een oude zeemijn gevonden was die in de loop van de middag met een flinke klap onschadelijk werd gemaakt. Dat gebeurde op zee, maar de trilling was op het land te voelen. Op zich komt dat vaker voor. Vorig jaar werd in Castricum een schok gevoeld toen er zeven kilometer uit de kust een beving van 2,5 op de schaal van Richter plaats had. Nieuwedieper Koen Hufkens meent dat het donderdag om het effect van de zeemijn ging: ,,Die zou rond vijf uur worden opgeblazen. Daarna kwamen de reacties los’’, constateert Hufkens.Andere jutters bestrijden die lezing en geven verklaringen als gaswinning of natuurlijke aardbevingen. ,,Onlangs waren er ook ’s nachts trillingen. Dat kan geen mijn geweest zijn’’, stelt Simone Mensink.
Die nachtelijke beving is ook gevoeld door Bo-Anne van Egmond in Huisduinen: ,,Ik viel haast uit bed.’’ Rob Kalkman werpt op ’Je bent jutter als’ de hypothese op dat het een straaljager geweest kan zijn die door de geluidsbarrière ging: ,,Achter de Russen aan.’’Het KNMI, dat aardbevingen bij houdt, heeft de informatie uit Den Helder nog niet verwerkt. Het instituut heeft eerder wel onderzocht wat de link met gasvelden op zee is. ,,Dat is wel iets wat we mogelijk achten", zegt een seismoloog.
Vier jaar geleden zorgde een visbom in de Binnenhaven voor trillingen in Den Helder. Die bom werd gebruikt om vis te vangen.