Raadscommissie Schagen kan leven met ozb-verhoging

Foto ANP

Foto ANP

Harry de Jong
Schagen

Het college van Schagen mag de ozb met negen procent extra verhogen om dorpshuizen en (sport)accommodaties open te houden. Een meerderheid van de raadscommissie Bestuur gaf woensdagavond aan te kunnen leven met deze belastingverhoging om het accommodatiebeleid te financieren.

Een dag eerder was de commissie Samenleving al akkoord gegaan met de manier waarop de gemeente accommodaties overeind houdt ten behoeve van de leefbaarheid in de kernen.

Voor buitensportverenigingen betekent dit dat ze via contributieverhoging gaan bijdragen aan een fonds voor vervangingsinvesteringen op sportaccommodaties. Dagelijks en groot onderhoud blijven voor rekening van de gemeente.

Adviesraden

Wethouder Ben Blonk bereikte met de adviesraden voor cultuur en sport overeenstemming over het beleid. En ging deze maand de raadsfracties langs om ze ervan te overtuigen dat er geen andere manier was dan een ozb-verhoging om dit accommodatiebeleid te financieren.

De kwestie leidde eerder tot het vertrek van wethouder financiën André Groot en een breuk in de coalitie. CDA en PvdA braken met de VVD, die niet aan ozb-verhoging wil. Fractievoorzitter Jonne van de Beek noemde de stijging gisteravond andermaal ’irreëel’.

Geen genade

Er wordt overigens ook 182.000 euro uit het WMO-budget ingezet ter dekking van het accommodatiebeleid. Dat gaat uit de pot voor woningaanpassingen, waarop de laatste jaren minder vaak een beroep is gedaan dan gedacht.

De alternatieve dekkingsvoorstellen van de liberalen (onder andere minder inhuur van derden, geen steun voor ’niet-toekomstbestendige accommodaties’) vonden geen genade in de ogen van Blonk en de meeste andere fracties. CDA en PvdA enerzijds en de VVD anderzijds vlogen elkaar erover in de haren.

Blonk noemde de voorstellen ’niet realistisch’. ,,En als er een accommodatie moet sluiten, moet u ook zeggen welke.’’ De wethouder beloofde wel in de gemeenteraadsvergadering komende maand nogmaals duidelijk te maken waarom de alternatieve voorstellen van VVD en SP in zijn ogen geen hout snijden.

Met VVD en SP kon ook de Senioren Partij niet leven met de ozb-verhoging: de rest van de commissie wel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.