Experimenteren met smaak en bier in nieuw Saens Lab

José Pietens
Zaandam

Hoop is in de maak, Liefde staat op de planning en nu is het wachten op Geloof. Dan heeft de Zaandijkse ontwikkelaar Paul Riteco de goddelijke deugden in de vorm van een trio brouwerijen compleet.

In juni opent brouwerij annex restaurant Hoop op de Lagedijk in Zaandijk en in november Liefde op het Hembrugterrein. Waar Hoop verwijst naar de Zaanse scheepsbouwgeschiedenis – het was volgens Riteco de naam van het laatste schip dat in 1862 van een Zaandamse scheepshelling kwam – is Liefde ingegeven door ironie. „Want op het Hembrugterrein werd natuurlijk oorlogstuig gemaakt.”

Riteco ’koestert de illusie’ dat hij een kerkeigenaar vindt om een kerk te transformeren tot brouwerij geloof. Geen gekke gedachte, want de naast Hoop gelegen Zaandijkerkerk en het gebouw op het Hembrugterrein waarin Liefde komt, zijn beide eigendom van Stadsherstel. Deze ’monumentenredder’ heeft zich ontfermd over Gebouw 197, het zogenaamde Laboratoriumgebouw. Het pand uit 1918 verkeert in zeer vervallen staat. De provincie Noord-Holland heeft €350.000 subsidie uitgetrokken voor de restauratie en herbestemming. In augustus moet het casco klaar zijn, in november verwacht Riteco het Saense Lab te openen.

Ambachtelijk

Met daarin – behalve een brouwerij – een ontwerper van verpakkingen en ambachtelijke voedselbereiders. Zij werken vanuit ruimtes rond het centraal gelegen proeflokaal, zodat de verrichtingen in onder meer een samballab, worstlab en pizzalab live te volgen zijn. Vanaf een ’Paradiso-achtige’ omgang op de eerste verdieping, kunnen bezoekers dan weer op de centrale hal kijken.

Het is de bedoeling dat er een kruisbestuiving tussen de smaakmakers op gang komt. „Denk aan worst met Zaanse sambal, passend bij de smaak van het bier uit de brouwerij en met een verpakking uit het creatieve lab.”

Riteco verwacht niet dat de brouwerijen en bijbehorende horeca elkaar in de weg zullen zitten; ze krijgen elk een eigen smoel. Bij Hoop zal Breugems brouwerij bijvoorbeeld zijn bier brouwen, in Liefde worden door bierkenner Derek Walsh op aanvraag smaken ontwikkeld voor andere partijen zoals restaurantketens. Ook het eten verschilt: Hoop serveert degelijk ’biereten’, Liefde gaat voor smaakexperimenten.

Kinderen

Het Saense Lab zet in op ouders met kinderen. „Zoiets heb je in de Zaanstreek maar weinig. Terwijl de ouders lekker eten, kunnen de kinderen naar het creatieve lab of de kinderbios.” Of de tanden in een pizza zetten, voedsel dat ’iedereen’ lust. „Ik ben bezig met een nieuw pizza-concept. Bedacht door een Italiaan, die in Rome een succesvolle pizzeria heeft. Dat wil wat zeggen, want daar heb je 1001 pizzeria’s. Hij maakt voedzame pizza’s met aparte smaken. Zo heeft hij pizza’s gebaseerd op hennepzaad en inktvisinkt.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.