Spoedzorg ziekenhuis Den Helder voorlopig gegarandeerd

© Archieffoto
Den Helder

De spoedeisende zorg en acute verloskunde op de Helderse locatie van de Noordwest Ziekenhuisgroep is vooralsnog gegarandeerd. Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis staan voorlopig garant voor deze zorg.

Enkele weken geleden dreigde het Helderse ziekenhuis dat deze afdelingen verloren zouden gaan, als er niet snel geld zou komen vanuit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit zijn de zogeheten beschikbaarheidsgelden.

In een brief aan de NZa heeft VGZ gevraagd om na te gaan of een heroverweging van de regeling die de beschikbaarheid van spoedzorg moet garanderen mogelijk is.

De verzekeraar stelt in de brief:,,In afwachting van uw evaluatie zal VGZ waarborgen dat voldoende acute en spoedeisende zorg beschikbaar is in Den Helder (…) Wij hechten eraan te melden dat de verzekeraars (in casu zijn dat vooral Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis) daar ook nooit twijfel over hebben laten bestaan.”

Er blijft nog overleg tussen VGZ, NZa, het ministerie, het ziekenhuis en de Noordkopgemeenten, zodat er ook op langere termijn een oplossing voor deze zorg gevonden kan worden.

,,VGZ en Noordwest zetten daartoe hun overleg voort over het profiel van het ziekenhuis in Den Helder en zullen in elk geval binnen nu en 2 weken afspraken maken over het daarbij te volgen proces. Zilveren Kruis sluit hierbij aan’’, meldt VGZ-woordvoerder Jaap de Bruijn.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.