Compromis nodig in campingconflict

Mike Deutekomm.deutekom@hollandmediacombinatie.nl
Anna Paulowna

Het lijkt erop dat de gemeente Hollands Kroon water bij de wijn zal moeten doen wil er een oplossing komen voor het lang slepende ’grensgeschil’ bij camping Land uit Zee in Wieringerwerf. Maandagavond boog de commissie bezwaarschriften Hollands Kroon zich over de kwestie.

Het probleem is ingewikkeld. De gemeente Hollands Kroon heeft een verkoopcontract getekend met ondernemer Jervin Tonneman, die de vroegere camping Land uit Zee nieuw leven in wil blazen. Alleen bleek buurman Vonk een klein strookje grond van - wat volgens het kadaster behoort tot - de camping in gebruik te hebben. Vonk heeft in 2003 een carport net over de perceelgrens gebouwd en een stuk grond afgebakend met een schutting. ’Illegaal in gebruik genomen’, zegt Tonneman, die de gemeente vraagt handhavend op te treden omdat hij het stukje grond nodig heeft om een veilige inrit te realiseren voor zijn nieuwe camping.

Hollands Kroon weigert echter om Vonk te dwingen zijn carport af te breken. Hoewel de gemeente erkent dat er een deel van het bouwwerk buiten het perceel van Vonk is gebouwd, stelt Hollands Kroon dat de carport wel volgens de vergunning is neergezet. Met andere woorden: het bouwwerk is volgens de regels en de tekening van de vergunningaanvraag gebouwd, alleen op de verkeerde plek. Maar bestuursrechtelijk is de gemeente geen partij in de kwestie, aldus de huisjurist.

Vonk stelt dat hij destijds heeft gebouwd volgens de tekening van de vergunning en het toenmalige bestemmingsplan. Dat dat achteraf kadastraal onjuist blijkt te zijn, kan hem niet verweten worden, stelt zijn advocaat.

De commissie hoorde het allemaal aan. Voorzitter Herman Vries vroeg aan Tonneman of hij zijn inrit niet een paar meter naar links kon verplaatsen. ,,Dan moet er drie meter greppel dichtgegooid worden. Dat heb ik de gemeente aangeboden, maar die ging niet akkoord’’, was zijn antwoord. De commissie brengt binnen drie weken advies uit.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.