’Walkant geen openbare weg’
Enkhuizers die zonder parkeervergunning in hun eigen walkant willen parkeren, maken bij de rechter meer kans dan de gemeente hen nu wil doen geloven. Dat zegt advocate Kim Hollenberg, die eerder Noorder Boerenvaart-bewoner Erik Bruijn bijstond in diens gewonnen zaak tegen de gemeente.
De gemeente houdt bij hoog en bij laag vol dat de uitspraak van de Raad van State alleen geldt voor de situatie-Bruijn. Zo stelde het college van b en w in deze krant dat de RvS in haar uitspraak voorbij gaat aan het feit dat de walkant al sinds jaar en dag openbaar is, en voor een groot deel door de gemeente wordt onderhouden en beheerd.
’Op grond van de Wegenwet zijn dit criteria die een weg of berm of walkant openbaar maken. De rechtbank heeft dit destijds erkend, maar de RvS gaat daar aan voorbij’, aldus B en W. Die zich daarnaast ook beroepen op eerdere uitspraken, waarin de RvS oordeelde dat parkeerplekken nu juist wel bedoeld zijn voor de verkeersafwikkeling.
Maar volgens Hollenberg is de RvS helemaal niet voorbijgegaan aan de aspecten die de gemeente noemt. ,,Die zijn wel degelijk uitvoerig besproken. Er is gekeken hoelang deze situatie al bestaat en ook naar het onderhoud. Maar de Raad van State heeft geoordeeld dat de walkant geen openbare weg is en dus geen functie heeft bij de afwikkeling van het verkeer. En die ook nooit gehad heeft, omdat de Noorder Boerenvaart zelf die functie al vervult. Dat is hier de crux. En dan zijn er volgens mij heel veel vergelijkbare situaties in Enkhuizen.’’
Dat de gemeente een aantal uitspraken heeft gevonden waarbij de rechters andere afwegingen hebben gemaakt, maakt op Hollenberg weinig indruk. Bij twee uitspraken gaat het bijvoorbeeld om onderdelen van grotere parkeerterreinen, in Katwijk en Breda, die volgens de rechters op enig moment ten onrechte zijn afgesloten. Een andere uitspraak gaat over hoe de Wegenwet is toegepast bij een private, doodlopende weg in de gemeente Staphorst. ,,Het zijn interessante uitspraken, maar de situaties zijn stuk voor stuk niet gelijkwaardig aan die in Enkhuizen’’, meent Hollenberg.
Erik Bruijn en zijn vader Jaap hebben ondertussen ’verboden te parkeren’-borden gemaakt om de zo felbevochten eigen wal ook als zodanig te markeren. Daarnaast heeft Bruijn bij de gemeente Enkhuizen ondertussen een schadeclaim van zo’n 12.000 euro ingediend.
Kosten
,,Dat zijn de kosten die ik sinds 2003 heb gemaakt, onder meer doordat ik een advocaat moest inschakelen, reisuren en kilometers die ik heb gemaakt naar de rechtbank, parkeerboetes die me zijn opgelegd en een vergunning die ik ten onrechte heb moeten aanschaffen. Dat geld wil ik gewoon terughebben.’’
Daarnaast eist Bruijn van de gemeente een vergoeding voor al die jaren dat zijn buren en andere automobilisten in zijn wal mochten parkeren. ,,Ze hebben al die tijd op mijn erf gestaan, terwijl de gemeente de vergunninginkomsten incasseerde. Ik ben blij dat ik zo’n lange adem heb gehad, dus nu probeer ik ook echt alles er uit te halen.’’
Vader en zoon hopen nog steeds dat meer walkanteigenaren zich verenigen en dat de gemeente haar parkeerbeleid aanpast. Volgens een woordvoerster van de gemeente hebben zich tot nu toe slechts enkele inwoners met vragen hierover gemeld.
Enkhuizer walkanteigenaren die met vragen zitten, kunnen zich ook altijd wenden tot advocate Kim Hollenberg, e-mail: k.hollenberg@schenkeveldadvocaten.nl of Jaap Bruijn, tel. 0228-518890 of e-mail: j.bruyn@quicknet.nl.